Долар дорожчає через зменшення валютної виручки експортерів – економіст

Після вчорашнього зниження офіційного курсу сьогодні долар знову подорожчав. У пунктах продажу валюти його продають за 23,8 грн, а купують за 26 грн. На міжбанку американська валюта також подорожчала на 70 копійок. Тепер її продають за с грн, а купують за 23,7 грн.

Подешевшання гривні пов’язують із підвищеним попитом із боку населення на американську валюту. Після новорічних свят він знову відновився.

‘Справа не лише в цьому. Головною причиною є зменшення валютної виручки вітчизняних підприємств, що експортують свою продукцію за кордон. Після суттєвого подорожчання валюти минулого року ми мали помітне скорочення імпорту, бо він подорожчав. Натомість експорт зріс за доходами’, – говорить ‘Знай’ Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

За його словами, подешевшання гривні й подорожчання долара відбувається через зниження цін на нафту.

‘В економіці все пов’язано. З одного боку, низькі ціни на нафту не дають підніматися вартості пального в Україні. Це не створює нового витка інфляції. Але з іншого – суттєво знижується попит на світових ринках на наші товари – метал, зерно та хімію. Зазвичай їх купували країни, які є потужними експортерами нафти. Зараз у них гроші на це закінчилися. У потужному споживачеві нашого металу Китаї теж справи йдуть не добре, юань почав падати відносно долара. Тому китайці скоротили закупівлю імпорту. Оскільки попит на нашу продукцію падає, наші підприємства продають такий самий обсяг продукції, як і раніше, але за нижчою ціною. Інакше нічого не купуватимуть’, – пояснює фахівець.

Нагадаємо, рік тому долар продавали за 21,7 грн. За 12 місяців валюта подорожчала до 24,4 грн. Найдорожче коштувала у лютому – 30 грн за долар.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *