Нові умови для отримання статусу внутрішнього переселенця

Закон України від 24.12.2015 № 921-VIII

Посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішніх переселенців законодавець убачає, зокрема, в гарантуванні їм права на створення умов для добровільного повернення до покинутих місць проживання чи інтеграції за новим місцем проживання в Україні.

При цьому статус внутрішньо переміщеної особи поширено на іноземців або осіб без громадянства, які законно перебувають в Україні.

Розширено і перелік органів, куди можна звертатися за отриманням довідки про взяття на облік внутрішніх переселенців. Крім структурних підрозділів РДА, ці довідки видаватимуть також виконкоми міських, районних у містах рад за місцем проживання особи. Водночас визначено, що довідка за відсутності підстав для її скасування діє безстроково.

Отримати довідку залежно від наявності/відсутності в паспорті відмітки про реєстрацію місця проживання на території АРК чи зони АТО можна буде:

за наявності — у день подання заяви;

за відсутності — протягом 15 р. дн. Підтвердженням факту проживання на відповідній території є військовий квиток, трудова книжка, документ про право власності на рухоме/нерухоме майно, документи про загальну середню, профтехнічну чи вищу освіту, меддовідки, фотографії, відео тощо.

Уряд має в тримісячний строк унести до ВРУ пропозиції щодо звільнення від оподаткування і митних платежів гуманітарної, благодійної, будь-якої іншої безповоротної допомоги, що надається внутрішнім переселенцям.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *