Суд арештував 80% акцій "покійного" брокбізнесбанку по справі курченка

Печерський суд Києва заарештував 80% акцій «Брокбізнесбанку» в рамках розслідування махінацій бізнесмена Сергія Курченко.

Це випливає з дев`яти ухвал Печерського суду Києва від 4 січня, розміщених в Єдиному реєстрі судових рішень, пише «Перша інстанція».

Згідно з судовими документами, клопотання про накладення арешту було подано до суду Генпрокуратурою.

Як зазначається в судових матеріалах, досудовим розслідуванням встановлено, що С. Курченко підозрюється у заволодінні протягом 2009-2013 років за попередньою змовою з невстановленими особами майном, яке належить державним підприємствам, що входять в систему Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, зокрема ПАТ «НАК «Нафтогаз України», шляхом зловживання службовими особами службовим становищем, вчинення службового підроблення документів та здійснення протиправних господарських операцій купівлі-продажу скрапленого газу, внаслідок чого інтересам держави заподіяні збитки в особливо великих розмірах на загальну суму понад 1 млрд. грн.

Як зауважується, посадовці держпідприємств забезпечили постачання завищеного обсягу скрапленого газу, який належить державним підприємствам ПАТ ‘Укрнафта’ та ПАТ ‘Укргазвидобування’, що входять в систему Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, для продажу на спеціальних аукціонах, які проводилися Українською аграрною біржею та Товарною біржею «Перша незалежна біржа» нібито для потреб населення по пільгових цінах.

У свою чергу С. Курченко, використовуючи підконтрольні йому суб`єкти господарської діяльності, у тому числі ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009», ТОВ «Луганськпропангаз», ТОВ «Харків-СПБТ», ТОВ «ГазУкраїна-2009», ТОВ «ГазУкраїна-2020», ТОВ «Запорожгаз-2000», ТОВ «Черкаси-Газснаб» та інші, забезпечив викуп вказаного скрапленого газу на спеціальних аукціонах по пільгових цінах та його подальший продаж підприємствам недержавної форми власності по ринкових цінах для реалізації через мережі автозаправних станцій, а також здійснити розподіл незаконно отриманого прибутку між членами організованої групи та легалізувати (відмити) незаконно отримані грошові кошти через підконтрольні банківські установи – ПАТ «Брокбізнесбанк» та ПАТ «Реал Банк».

Як констатується, внаслідок цього С. Курченко незаконно привласнив за попередньою змовою з невстановленими особами майно державних підприємств, що входять в систему Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, зокрема ПАТ «НАК «Нафтогаз України» та інших, шляхом підроблення документів та здійснення протиправних господарських операцій купівлі-продажу скрапленого газу, інтересам держави заподіяні збитки в особливо великих розмірах на загальну суму понад 1 млрд. гривень.

Крім того, як зауважується, в ході розслідування встановлено, що у серпні 2013 року С. Курченко, для забезпечення незаконної діяльності злочинної організації придбав 80,0273% акцій у статутному капіталі АТ «Брокбізнесбанк», загальною номінальною вартістю 2 млрд грн.

Представники ГПУ просили про арешт акцій, що належить компаніям ‘Анкона-торг’ (номінальна вартість – 252 млн гривень), ‘Хіга’ (252 млн гривень), ‘Айнам’ (252 млн гривень), ‘Алконост’ (252 млн гривень) , ‘Амінамі’ (252 млн гривень), ‘Ультрастарінвест’ (252 млн гривень), ‘Муйне’ (252 млн гривень), ‘Амадина’ (252 млн гривень), ‘Східно- європейська паливно-енергетична компанія’ (4 млн гривень).

Слідчий зазначав, що вчинене С. Курченко діяння, передбачає додаткову міру покарання у вигляді конфіскації майна, а тому, з метою забезпечення виконання можливого вироку в частині конфіскації майна та на підставі ч.ч. 1-3, 6 ст. 170 КПК України, вважає за необхідне накласти арешт на майно підозрюваного на акції іменні прості, емітовані АТ ‘Брокбізнесбанк’.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *