Боротьба українських банків за повернення кредитів в Криму

Після анексії Криму Росією українські банки намагаються повернути видані кримчанам кредити різними методами, залучаючи при цьому зокрема й колекторські фірми, що працюють на місці.

Станом на весну 2014 року, коли відбулася анексія Криму Росією, загальний кредитний портфель за даними Нацбанку України там складав 24,2 мільярда гривень. Відтоді банки намагаються повертати надані кредити, вдаючись при цьому до різних методів. Національний банк заборонив їм мати будь-які відносини з банками або фінансовими установами, що розташовані в Криму.

Обхідним шляхом

Тому деякі українські банки приймають оплату від своїх клієнтів через російські банки, які відправляють кошти не безпосередньо в Україну, а на рахунки українських банків за кордоном. До таких банків належить, приміром, ‘Хрещатик’. ‘Оплату можна проводити (в доларах – Ред.) через Deutsche Bank Trust Company Americas, а в євро – Deutsche Bank і Commerzbank’, – розповідає начальниця управління моніторингу кредитних програм банку Олена Трояновська.

Клієнти деяких банків мають виїжджати ‘на материк’ – до сусідніх із Кримом областей України, щоб сплатити кредит. Інші фінустанови пропонують своїм кримським клієнтам повертати гроші через інтернет.

Збір коштів на місці

Частина банків винаймає колекторські компанії, що опікуються стягненням боргів на півострові. Приклад – ‘ОТП Банк’, який співпрацює для збору заборгованості на території Криму з російською компанією ‘ЦЗ Інвест’. ‘Сума зборів становить орієнтовно 9-10 відсотків від загальної суми боргу. Погашення кредиту здійснюється за допомогою внесення необхідної суми на рахунок компанії ‘ЦЗ Інвест’ з рахунком в (російському – Ред.) ‘Крайинвестбанк’, яка є уповноваженою ‘ОТП Банком’ для збору кредитної заборгованості’,- повідомив DW начальник відділу збору кредитів банку Олександр Лисенко.

Утім, трапляються і випадки шахрайства. Старший партнер адвокатської компанії ‘Кравець та Партнери’ Ростислав Кравець каже, що кримчани розповідають про те, що до них звертаються ‘якісь люди’ й розповідають, що ‘купили кредити в українських банків’. ‘Але у більшості випадків це просто шахраї, у яких немає ніяких підтверджувальних документів на стягнення цих боргів’,- пояснив він у розмові з DW.

Судовий шлях ‘Ощадбанку’

Між тим українські банки також сподіваються повернути втрачені в Криму кошти через суди. Державний ‘Ощадбанк’, у якого на півострові залишилися кредитні портфелі на 650 мільйонів доларів та 170 мільйонів гривень, подав повідомлення про арбітражний розгляд проти Російської Федерації. ‘Ми відправили Росії претензію на 15 мільярдів гривень. Сума наших майнових позовів може бути збільшеною’, – розповів голова правління ‘Ощадбанку’ Андрій Пишний. Процес відстоювання інтересів може тривати від двох до чотирьох років, зазначив він.

Загалом навіть ті банки, які не мають таких великих втрат, все одно визнають, що кримські кредити зараз сплачуються дуже погано. ‘У нас в Криму залишився невеликий кредитний портфель. Але зараз там майже нічого не сплачується. Виплати по позиках проходять лише у деяких поодиноких випадках’,- розповідає заступник голови правління ‘УкрСиббанку’ Костянтин Лежнін.

Російський закон

Між тим у Росії 10 січня набрав чинності закон, який регулює процес погашення кредитів українських банків на анексованому півострові. Згідно з ним, вимагати погашення заборгованості від позичальників на ньому мають право лише кредитні організації, створені відповідно до законодавства РФ. Валютні кредити мають сплачуватися в рублях за курсом Банку Росії на 18 березня 2014 року. Тобто 50,94 рубля за євро та 36,65 рубля за долар США.

Але для українських банків цей російський закон нічого не змінює й вони продовжують повертати видані в Криму кредити згідно з українським законодавством. ‘Наш банк періодично здійснює розсилку нагадувань та повідомлень боржникам про варіанти можливостей погашення кредитів. Позичальники здійснюють погашення у відділеннях банку у місті Херсон’,- наводить приклад директор департаменту реструктуризації та стягнення ‘Кредобанку’ Роман Позняков.

З депозитами простіше?

Водночас питання повернення депозитів, які кримчани розмістили в українських банках до анексії півострова, за даними українського Нацбанку, вже майже вирішено. Там кажуть, що з початку 2014 року повернули 19,35 мільярда й залишились винні громадянам і підприємствам на півострові лише 9 мільйонів гривень. Приміром, в ‘Укрсоцбанку’ стверджують, що повернули депозити всіх своїх клієнтів, які звернулися до них. ‘При зверненні до відділення клієнт міг скористатися коштами на свій розсуд: або перерозмістити на новий депозит, або зняти’,- розповіла DW начальниця відділу депозитних продуктів і поточних рахунків банку Ірина Стрепетова.

Подвійна вигода

Примітно, що одночасно з поверненням вкладів українськими банками виплатою цих же коштів займався і російський Фонд захисту вкладників. Він повертає гроші клієнтам українських банків, які перестали вести діяльність на півострові. За даними Фонду, станом на 15 січня він вже виплатив 236 тисячам кримчан 27,1 мільярда рублів.

Крім того, минулого літа і український Фонд гарантування вкладів фізичних осіб почав повертати жителям півострова гроші за збанкрутілі банки. Для отримання цих депозитів кримчани мають виїжджати на материкову територію і пред’являти українські паспорти. ‘Ми ніяк не можемо перевірити, яке громадянство у вкладника. Так само ми не зможемо перевірити, чи отримала уже людина якісь виплати з російського фонду, чи ні’, – визнають в Фонді гарантування вкладів.

Олена Губар, DW

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *