Суд скасував неправомірну декларацію будівництва офісу на місці будинку, де жив Грушевський

Суд скасував реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт по вул. Саксаганського, 111 у столиці за заявою мешканців сусідніх будинків.

Про це свідчить постанова Окружного адмінсуду міста Києва від 28 грудня.

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві у червні 2013 року неправомірно видала Міжгосподарській асоціації з розвитку кооперації і ринку «АРКОР» декларацію про початок робіт з реконструкції нежитлового будинку під торгово-офісний комплекс на вул. Саксаганського, 111. Зауважимо, що підставою для цього стали надані компанією документи на проведення реконструкції квартири за рахунок горища будинку.

Суд дійшов висновку, що об’єкт слід вважати самочинним будівництвом, а подану декларацію такою, що містить недостовірні дані.

По-перше, декларація була видана для об’єкту будівництва, що належить до III категорії складності, хоча цей об’єкт відноситься до IV категорії.

По-друге, будівельні роботи можуть призвести до руйнування сусідніх будинків по вул. Саксаганського, 109 і 113-А, які є об’єктами культурної спадщини місцевого значення.

За даними звіту ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» від 12.12.2013, фундаменти існуючих будинків та будинку, що підлягає реконструкції, підтоплені, і в ході будівельних робіт рівень підземних вод підніметься ще більше.

Разом з тим, експертний звіт ДП «Укрдержбудекспертиза» від 01.12.2014 зафіксував вже існуючі тріщини у фасадах сусідніх будинків. А відповідно до висновку спеціаліста від 22.04.2014, роботи із встановлення палій, риттю котлована та інші земляні роботи по вул. Саксаганського, 111 можуть призвести до подальшого руйнування поруч розташованих будинків. Зауважимо, що у будинку № 109 по вулиці Саксаганського розташований газопровід, який забезпечує газом інші будинки.

Виконавцем робіт по вул. Сагайдачного, 111 є ТОВ «Техбудмеханіка – спецпідряд», засновниками якого є Сергій Подрєзов, Андрій Одуд, Радим Бєлобородов і Вячеслав Кожан, який у 2006 році балотувався в народні депутати від партії «Нова сила» Юрія Збітнєва.

Засновниками Міжгосподарської асоціації з розвитку кооперації і ринку «АРКОР» є дочірнє підприємство «Албіс Компані» кіпрської компанії «Діаніум Трейдінг Ко Лімітед» і ТОВ «Євродім-Л».

«Албіс Компані» очолює Леся Іонова. Раніше засновником цього підприємства був Андрій Іонов, власник ресторанів «Вероніка», «Чорний кіт» та «Амадей» у Львові. У 2011 році Львівська міськрада продала «Албіс Компані» приміщення колишньої аптеки у центрі міста за ціною квартири у спальному районі.

Засновниками ТОВ «Євродім-Л» є Вячеслав Кожан і Тетяна Магдич, мати столичної тусовщиці львівського походження Юлії Магдич, котра відома як колишня дівчина Олеся Довгого, секретаря Київради часів Черновецького. Зауважимо, що «Аркор» отримав земельну ділянку на вул. Саксаганського, 111 ще у 2006 році, коли мером Києва був Леонід Черновецький.

Магдич та Кожан також є засновниками ТОВ «Євростиль-2000» (фірма має мережі бутиків «La Coquette» і «Sчastie» по Україні), яке у 2011 році поставило посуд для резиденції «Межигір’я» Віктора Януковича.

У будинку на вул. Саксаганського, 111, який «АРКОР» зніс у 2014 році, у дитинстві жив Михайло Грушевський.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *