Продаж успадкованої нерухомості не оподатковується ПДФО

Податківці нагадали, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року нерухомості, за умови перебування такої нерухомості у власності платника податку понад три роки, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Відповідно, такий дохід не оподатковується і військовим збором.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане у спадщину.

При цьому податківці зазначають, що дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЛИСТ

03 лютого 2016 року № 358/10/08-01-17-01-17

Про надання податкової консультації

Головне управлiння ДФС у Запорiзькiй областi розглянуло лист щодо оподаткування доходiв, отриманих у виглядi продажу нерухомого майна, повiдомляє.

Вiдповiдно до п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України вiд 02 грудня 2010 року № 2755-VІ iз змiнами та доповненнями (далi — ПКУ) дохiд, отриманий платником податку вiд продажу (обмiну) не частiше одного разу протягом звiтного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кiмнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну дiлянку, на якiй розташованi такi об’єкти, а також господарсько-побутовi споруди та будiвлi, розташованi на такiй земельнiй дiлянцI), а також земельної дiлянки, що не перевищує норми безоплатної передачi, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно вiд її призначення, та за умови перебування такого майна у власностi платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власностi платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохiд вiд вiдчуження господарсько-побутових споруд, що розташованi на однiй дiлянцi з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цiлей оподаткування окремо не визначається.

Згiдно з п. 172.2 ст. 172 ПКУ дохiд, отриманий платником податку вiд продажу протягом звiтного податкового року бiльш як одного з об’єктiв нерухомостi, зазначених у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, або вiд продажу об’єкта нерухомостi, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172, пiдлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ (5 вiдсоткiв).

Об’єктом оподаткування вiйськовим збором є доходи, визначенi ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16 прим. 1 пiдроздiлу 10 роздiлу ХХ ПКУ), зокрема, загальний мiсячний (рiчний) оподатковуваний дохiд.

Ставка збору становить 1,5 вiдсоткiв об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 прим. 1 пiдроздiлу 10 роздiлу XX ПКУ (пп. 1.3 п. 16 прим. 1 пiдроздiлу 10 роздiлу XX ПКУ).

У такому самому порядку оподатковується дохiд вiд продажу (обмiну) об’єкта незавершеного будiвництва.

Пунктом 172.3 ст.172 ПКУ передбачено, що дохiд вiд продажу об’єкта нерухомостi визначається виходячи з цiни, зазначеної в договорi купiвлi-продажу, але не нижче оцiночної вартостi такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здiйснювати таку оцiнку вiдповiдно до закону.

Пiд час проведення операцiй з продажу (обмiну) об’єктiв нерухомостi мiж фiзичними особами нотарiус посвiдчує вiдповiдний договiр за наявностi оцiночної вартостi такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до контролюючого органу за мiсцем розташування державної нотарiальної контори або робочого мiсця приватного нотарiуса iнформацiю про такий договiр, включаючи iнформацiю про його вартiсть та суму сплаченого податку в порядку, встановленому цим роздiлом для податкового розрахунку (п. 172.4 ст. 172 ПКУ).

Вiдповiдно до п. 172.5 ст. 172 ПКУ сума податку визначається та самостiйно сплачується через банкiвськi установи:

а) особою, яка продає або обмiнює з iншою фiзичною особою нерухомiсть, — до нотарiального посвiдчення договору купiвлi-продажу, мiни;

б) особою, у власностi якої перебував об’єкт нерухомостi, вiдчужений за рiшенням суду про змiну власника та перехiд права власностi на таке майно. Фiзична особа зобов’язана вiдобразити доход вiд такого вiдчуження у рiчнiй податковiй декларацiї.

Пiд продажем розумiється будь-який перехiд права власностi на об’єкти нерухомостi, крiм їх успадкування та дарування.

Отже, отриманий дохiд при продажi не частiше одного разу протягом звiтного року нерухомого майна, яке перебуває у власностi менше трьох рокiв та отримане у спадщину, не пiдлягає оподаткуванню ПДФО та вiйськовим збором.

Перший заступник начальника

О. П. Фоменко

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *