Активи банку Лагуна перед банкрутством вивели на пов’язані з ним компанії – «Схеми»

Частину кредитів банку «Омега» Миколи Лагуна перед банкрутством продали раніше пов’язаним із ним компаніям.

Це з’ясувала програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода та «UA:Першого» каналу.

За місяць до визнання проблемним, 31 грудня 2014 року «Омега Банк» Миколи Лагуна продав права вимоги за 76 кредитними договорами фінансовій компанії «Іпотека Кредит». Заборгованість позичальників перед кредитором за відступленим портфелем становила 1,3 мільярда гривень (а балансова вартість заставного майна за цими кредитами сягнула аж 3,6 мільярда гривень).

Втім право вимоги за цими кредитами «Омега Банк» продав ФК «Іпотека Кредит» всього за 5 мільйонів гривень. Це в 724 рази менше, ніж балансова вартість заставного майна під ці кредити.

«Усі ці кредити були з дуже гарними заставами, в основному з іпотекою – тобто це будівлі, споруди, квартири. І загальна вартість цих застав становила більше 3 мільярдів гривень, яку за 5 мільйонів гривень продали», – розповів Артем Караченцев, уповноважена особа Фонду гарантування вкладів на ліквідацію «Омега Банку».

Угода стала можливою завдяки звіту про оцінку вартості майнових прав, яку 30 грудня – за день до підписання угоди – видала компанія «Правий берег». Оцінщик вирішив, що майнові права за всіма зазначеними кредитами становлять лише 4,9 мільйона гривень. Телефон директора та власника «Правого берега» Єгора Устюгова виявився вимкненим, а за місцем реєстрації фірми його також не виявилося.

Тим часом висновок фірми-оцінника «Правий берег» перевірили в Українському товаристві оцінювачів, яке об’єднує фахівців у цій галузі, і визнали, що звіт компанії не відповідає нормативно-правовим актам з оцінки майна та є неякісним.

Власником фінансової компанії «Іпотека Кредит» нині значиться кіпрська Trumerg Holdings Limited, оформлена на двох громадян Кіпру. Однак ще на початку 2014 року в «Іпотеки кредит» були зовсім інші засновники – сам власник «Омега банку» Микола Лагун та його сестра Антоніна, а директор ТОВ «Іпотека Кредит» Станіслав Масло раніше працював у «Дельта Банку» Лагуна.

Вже в липні 2015 «Іпотека Кредит» продала право вимоги за низкою договорів компанії з управління активами «Скай кепітал менеджмент». Зв’язки з Лагунами журналісти програми «Схеми» простежили і тут. Компанія до осені 2014 року називалась не «Скай кепітал менеджмент», а «Дельта Капітал». Співзасновницею до листопада 2014 року була вже згадана Антоніна Лагун, а потім фірма змінила назву та була переписана на кіпрську Sperlog Investments.

Як з’ясували «Схеми», компаніям «Іпотека кредит» та «Скай кепітал менеджмент» було продано кредитні портфеліне лише з «Омеги», але й із «Дельта Банку» – основного фінансового активу Миколи Лагуна. У Фонді гарантування вкладів зазначають, що в «2014–2015 роках до введення тимчасової адміністрації керівництвомАТ «Дельта Банк» були укладені договори відступлення прав вимоги з вказаними компаніями на загальнусумупонад 400 мільйонів гривень».

Лагун відмовився коментувати цю інформацію журналістам програми «Схеми».

«Омега Банк» було зараховано до категорії проблемних у січні 2015 року. На початку березня 2015 року в банк було введено тимчасову адміністрацію. У липні 2015 року Національний Банк України ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію «Омега Банку».

Акціонерне товариство «Дельта Банк» було зараховано до категорії проблемних у жовтні 2014 року, а 3 березня 2015 було ухвалено рішення про зарахування банку до категорії неплатоспроможних.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *