Для чого банки почали масово викликати українців

Клiєнтiв усiх українських банкiв просять оновити персональнi данi Люди масово почали одержувати смс-повiдомлення та дзвiнки з проханням прийти до найближчих банкiвських вiддiлень iз паспортом та iдентифiкацiйним номером для оновлення iнформацiї.

Зробити це потрiбно впродовж мiсяця, пише газета ‘Експрес’. Як пояснюють людям у фiнансових установах, така процедура вiдбувається на вимогу Нацбанку України.

Цiкаво, що такi дзвiнки надходять до власникiв рiзних рахункiв – i кредитних, i зарплатних. Чому ж Нацбанк вирiшив провести таку масову перевiрку клiєнтiв усiх банкiв України? ‘На пiдставi постанови №417 Нацiонального банку України банки здiйснюють фiнансовий монiторинг даних своїх клiєнтiв.

Мета – запобiгти використанню банкiвської системи для легалiзацiї незаконних доходiв, – каже Вiктор Гальчинський, керiвник прес-служби ‘Кредобанку’. – Кожен банк України повинен перiодично оновлювати данi своїх клiєнтiв.

Можливо, у когось змiнилася робота або ж людина стала публiчною особою, наприклад, полiтичним дiячем. В останньому випадку стосовно клiєнта вiдбувається посилений фiнансовий монiторинг’. Щоб iдентифiкуватися в банку, потрiбно прийти в найближче вiддiлення з паспортом громадянина України та iдентифiкацiйним кодом. На мiсцi слiд заповнити спецiальну анкету.

‘Якщо людина не прийде в банк оновити данi, проблем не виникне. Тим бiльше, якщо її особистi данi не змiнилися з часу останньої iдентифiкацiї, – каже далi пан Вiктор. – Втiм, якщо людина стала публiчною особою i не повiдомила про це банк, то її рахунок можуть тимчасово заблокувати. Адже банк має право з’ясовувати джерело походження коштiв таких осiб, зокрема активiв i прав на активи’.

У Нацбанку нам пiдтвердили, що зараз вiдбуваються перевiрки клiєнтiв рiзних банкiв. Зокрема, iнформацiю оновлюють, щоби переконатися, чи люди не використовують банки для вiдмивання коштiв.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *