Банк з непрозорою структурою власності ПАТ "Петрокоммерц-Україна" віднесено до категорії неплатоспроможних

Національний банк України відніс ПАТ “Банк Петрокоммерц-Україна” до категорії неплатоспроможних. Про це йдеться в постанові Правління Національного банку № 169 від 17 березня 2016 року.

Банк віднесено до категорії проблемних у зв’язку з непрозорою структурою власності. У березні 2015 року акціонер банку – російський банк ‘Петрокоммерц’ – продав акції банку 11 фізичним особам, частка кожного з яких становила менше 10%. Протягом 2015 року акціонери банку (та його фактичні контролери) Іван Шехавцов та Олексій Крупій неодноразово повідомляли Національний банк про свій намір юридично оформити акції банку на себе, однак лише в грудні подали регулятору відповідні пакети документів. Проте в кінці лютого – на початку березня 2016 року вони без жодного попередження продали акції банку іншим 11 фізичним особам після чого повідомили, що вийшли зі складу акціонерів та відкликали пакети документів. Водночас у банку виникли проблеми з ліквідністю.

Після віднесення ПАТ ‘Банк Петрокоммерц-Україна’ до категорії проблемних установлено факти невиконання банком операцій клієнтів у встановлений законодавством строк. На 16 березня обсяг невиконаних операцій перевищив 30% зобов’язань банку. У зв’язку з цим згідно з пунктом 3 частини першої статті 76 Закону України ‘Про банки і банківську діяльність’, Національний банк зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Крім того, Національний банк прийняв рішення визнати Івана Шехавцова та Олексія Крупія власниками істотної участі в банку, так як незалежно від формального володіння вони здійснювали вирішальний вплив на управління та діяльність банку протягом березня 2015 року – лютого 2016 року. Таке рішення ухвалив Комітет Національного банку з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем 17 березня 2016 року. Таким чином, на панів Шехавцова та Крупія поширюватимуться всі обов’язки та відповідальність, які за законом покладаються на власників істотної участі в банку.

Дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) прийнято рішення від 17 березня 2016 р. № 368 «Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА» та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку».

Згідно з даним рішенням розпочато процедуру виведення ПАТ “Банк Петрокоммерц-Україна” з ринку шляхом запровадженням в ньому тимчасової адміністрації строком на один місяць з 18 березня 2016 р. до 17 квітня 2016 р. включно, призначено уповноважену особу Фонду та делеговано всі повноваження тимчасового адміністратора ПАТ “Банк Петрокоммерц-Україна”, визначені статтями 37-39 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Гулею Олександру Івановичу строком на один місяць з 18 березня 2016 р. до 17 квітня 2016 р. включно.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *