Національний банк опублікував перелік застав неплатоспроможних банків під кредити рефінансування

Національний банк України опублікував перелік застав у вигляді майна та майнових прав за кредитами юридичним особам, наданих йому неплатоспроможними банками як забезпечення кредитів рефінансування.

‘Це один із кроків Національного банку для збільшення прозорості роботи. Крім того, публікація застав допоможе кращому інформуванню потенційних покупців майна, а отже й ефективнішій його реалізації. У наших планах є також публікація детальнішої інформації за найбільшими заставними об’єктами, інформування щодо проведення аукціонів з їх продажу тощо’, – заявив директор Департаменту управління ризиками Національного банку Ігор Будник.

Станом на 1 березня 2016 року обсяг заборгованості неплатоспроможних банків за основною сумою кредиту становить 48.75 млрд. грн.

Загальний обсяг заборгованості неплатоспроможних банків перед Національним банком

Заборгованість

01.01.2016

01.02.2016

01.03.2016*

Основна сума кредиту, млрд. грн.

46,34

46,25

48,75

Відсотки, млрд. грн.

4,95

4,95

6,80

Усього, млрд. грн.

51,13

51,04

55,55

*Зростання зумовлене визнанням неплатоспроможним ПАТ ‘Родовід Банк’ 25 лютого 2016 року.

Як забезпечення кредитів рефінансування Національний банк отримав майнові права за кредитами юридичним та фізичним особам, нерухомість, рухоме майно та цінні папери.

‘У 2016 році Національний банк України очікує на погашення заборгованості за рахунок застави за кредитами рефінансування в розмірі 12.8 млрд. грн. У нас великі сподівання на початок роботи Консолідованого офісу у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, який візьме на себе функції управління і реалізації активів неплатоспроможних банків. Він має запрацювати у квітні’, – сказав Ігор Будник.

Фактичний обсяг погашень за кредитами рефінансування, наданими неплатоспроможним банкам, у 2015 році становив 1.1 млрд. грн. Таке потенційне зростання пояснюється тривалістю етапів роботи з проблемними активами. Тільки в 2016 році об’єкти деяких банків, які були виведені з ринку ще у 2014 – 2015 роках, зможуть бути передані на реалізацію.

Майно

Майнові права

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *