Президент України підписав Закон щодо електронного декларування держслужбовців

Президент України підписав ухвалений ВР України Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році» від 15.03.2016 № 1022-VIII (далі — Закон № 1022).

Законом № 1022 внесено зміни до статті 176-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тягне за собою накладення штрафу від 1000 до 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі — нмдг). Однак означувана відповідальність настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 мінімальних заробітних плат.

Окрім того, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 мінімальних заробітних плат, подання недостовірних відомостей або умисне неподання суб’єктом декларування декларації караються штрафом від 2500 до 3000 нмдг або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ст. 366-1 Кримінального кодексу України).

Згідно з внесеними змінами до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700) суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію упродовж семи днів після подання декларації.

У разі притягнення суб’єкта декларування до відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларації або в разі виявлення у ній недостовірних відомостей суб’єкт декларування зобов’язаний буде подати відповідну декларацію з достовірними відомостями.

Збільшено до 100 мінімальних зарплат вартість цінного рухомого майна, що зазначається в декларації. Причому декларування такого цінного рухомого майна (крім транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів), права на яке набуті до подання суб’єктом декларування першої декларації відповідно до вимог Закону № 1700, здійснюється з обов’язковим зазначенням інформації про набуття такого майна до початку періоду здійснення діяльності із виконання функцій держави або місцевого самоврядування або у такий період. При цьому зазначення даних щодо його вартості та дати набуття у власність, володіння або користування не є обов’язковим.

Збільшено до 50 мінімальних заробітних плат розмір видатків та всіх правочинів у звітному періоді, які підлягають декларуванню, причому в декларації зазначаються лише дані про вид правочину та його предмет. На письмовий запит Національного агентства суб’єкт декларування зобов’язаний буде надати інформацію щодо найменування контрагента.

Повну перевірку декларації здійснюватиме Національне агентство з питань запобігання корупції у період здійснення суб’єктом декларування діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, а також протягом трьох років після припинення такої діяльності, на підставі інформації, отриманої від фізичних та юридичних осіб, із засобів масової інформації та інших джерел, про можливе відображення у декларації недостовірних відомостей.

У 2016 році службові особи, які на день початку роботи електронної системи декларування займатимуть відповідальне та особливо відповідальне становище, зобов’язані будуть подати щорічні декларації за минулий рік у порядку, встановленому Законом № 1700, протягом 60 календарних днів після початку роботи системи.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *