«Дельта Банк» виграв справу про 214 мільйонів «Укргазвидобування», які хотіли отримати VIP-вкладники, але не остаточно

Суд зобов’язав ПАТ «Укргазвидобування» повернути 214 млн грн. заборгованості по кредиту «Дельта Банку», а не фізособам-поручителям.

Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 15 березня.

У вересні 2013 року держкомпанія «Укргазвидобування» позичила в «Дельта Банку» 150 млн грн. Кредит мали погасити до кінця 2014 р. Однак гроші банку повернуті не були.

30 жовтня 2014 р. НБУ відніс «Дельта Банк» до категорії проблемних, в яких запроваджується особливий контроль режиму за діяльністю.

28 листопада 2014 р. «Дельта Банк» уклав договори поруки по кредиту «Укргазвидобування» з десятьма фізособами, які були вкладниками банку. Цим самим банк фактично перевів кредит «Укргазвидобування» на даних фізосіб. Це сталося тому, що «Дельта Банк» начебто погасив кредит «Укргазвидобування» коштами поручителів, які тримали їх на рахунках в тому ж «Дельта Банку». У свою чергу, поручителі отримали право на стягнення кредиту з «Укргазвидобування».

У березні 2015 р. «Дельта Банк» визнаний неплатоспроможним. Після введення в банк тимчасової адміністрації. договори поруки були визнані нікчемними.

У серпні 2015 р. «Дельта Банк» в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Владислава Кадирова добився рішення суду про стягнення з «Укргазвидобування» 214,02 млн грн. на свою користь (до 150 млн грн. тіла кредиту ще додано відсотки і штрафні санкції).

Однак у грудні 2015 р. апеляційний суд у позові «Дельта Банку» відмовив. Тим часом, фізособи-поручителі вже стали подавати позов до «Укргазвидобування» про виплату грошей їм, а не «Дельта Банку».

Але Вищий госпсуд скасував рішення апеляції і залишив в дії рішення першої інстанції. Суд зазначив, що вказані договори поруки порушили черговість задоволення вимог кредиторів.

Інша сторона вказала на те, що 30 грудня Окружний адмінсуд м.Києва скасував рішення Фонду гарантування вкладів фізосіб про визнання договорів поруки нікчемними. Але Вищий госпсуд зазначив, що перегляд рішення відбувається на підставі встановлених судами першої та апеляційної інстанцій обставин.

Водночас відомо, що 1 березня Київський апеляційний адмінсуд залишив без задоволення скаргу ФГВ на рішення Окружного адмінсуду м.Києва від 30 грудня.

У списку з 10 осіб, на яких «Дельта Банк» перевів борг «Укргазвидобування» були екс-член наглядової ради Нацбанку Олександр Біланенко, син екс-міністра юстиції Максим Лавринович (відступив право вимоги деякому Андрію Морозу), Ігор Шаповалов – син екс-замголови Національного банку Анатолія Шаповалова (2005-2010 рр.), Ірина Заярнюк – колишня в.о. голови і замголова правління «Дельта Банку» (2014 р.).

29 січня ПАТ «Укргазвидобування» добилося у суді визнання недійсним договору поруки з Максимом Лавриновичем. Останній оскаржив це рішення, але позиція апеляційного суду поки невідома.

У зв`язку з тим що Вищим господарським судом не було взято до уваги рішення адмінсуду щодо скасування нікчемності договорів, зазначене рішення буде переглянуто найближчим часом і вирогідніше всього скасовано.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *