Пенсійний фонд нбу вважає недійсною "свинячу" угоду з Ощадбанком на 53 млн грн.

04 березня Господарський суд м. Києва порушив провадження у справі №910/3820/16 за позовом корпоративного недержавного пенсійного фонду НБУ до Ощадбанку щодо визнання недійсним договору купівлі-продажу цінних паперів.

При цьому 17 березня цей же суд зупинив провадження у справі №910/139/16 за позовом Ощадбанку до вказаного корпоративного НПФ Нацбанку щодо стягнення 52,98 млн грн – до вирішення спору та набрання законної сили судовим рішенням у справі №910/3820/16.

І в першому, і в другому випадку йдеться про договір купівлі-продажу цінних паперів №4861-ДД/2014;228КП-3/3 від 15.08.2014.

Згідно з матеріалами справи №910/139/16, свої позовні вимоги Ощадбанк обґрунтовує «фактом невиконання відповідачем своїх зобов`язань», які випливають із купівлі облігацій ПАТ «Свіжачок» у кількості 50000 шт.

Як запевняв НПФ НБУ, вказаний договір є розірваним з 22.01.2016, «а зобов`язання за ним припиненими». У свою чергу Ощадбанк вказував, що умовами договору купівлі-продажу цінних паперів №4861-ДД/2014;228КП-3/3 від 15.08.2014 не передбачено права сторін на односторонню відмову від договору та не визначено випадків, у разі настання яких вказане право може бути реалізовано однією із сторін договору.

Як писав Finbalance, у грудні Госпсуд Запорізької області залишив без розгляду позовну заяву Ощадбанку до ПАТ «Свіжачок» про стягнення заборгованості 55,7 млн грн., згідно з договорами купівлі-продажу цінних паперів, які укладалися в жовтні 2013 року, у зв’язку, як стверджувалося, з невиконання емітентом (ПАТ «Свіжачок») зобов’язання повернути власникові облігацій їх номінальну вартість у передбачений Проспектом емісії строк та виплатити дохід за облігаціями.

09 березня Донецький апеляційний госпсуд задовольнив апеляційну скаргу Ощадбанку на ухвалу суду першої інстанції та скасував її.

Додамо, що 18 січня Госпсуд Запорізької області припинив провадження по ще одній справі – за позовом НПФ НБУ до ПАТ «Свіжачок» про стягнення 10,48 млн грн. – у зв’язку з укладанням сторонами мирової угоди. У ній відповідач визнав борг на 10,48 млн грн. по облігаціям серії А та в рахунок погашення зобов’язався передати позивачу у власність облігації, емітовані Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Україна» (далі – СТОВ «Україна») загальною номінальною вартістю 14,245 млн грн, що є власністю відповідача (за оцінкою суб’єкта оціночної діяльності ТОВ «Юкрейніан Апрейзел», ринкова вартість вказаних облігацій СТОВ «Україна» – 10,54 млн грн.).

Раніше в прес-службі НБУ в коментарі для «Економічної правди», коментуючи січневу публікацію Finbalance, зазначали, що борг по сплаті купонного доходу за облігаціями ПАТ ‘Свіжачок’ перед Ощадбанком становить 3,9 млн грн.

‘У 2013 році ПАТ ‘Свіжачок’ випустила облігації на суму 59 млн грн, кошти від продажу яких планувала направити на розвиток виробничої бази компанії. Умови випуску було порушено, і кошти були спрямовані на купівлю облігацій маловідомих компаній, одна з яких ТОВ ‘Тріумф’ вже на той час фінансово не була спроможна платити купони, а інші ТОВ ‘Центробій’ та ТОВ ‘Ековіте’ не вели господарської діяльності’, – констатували в НБУ.

У Нацбанку підкреслювали, що через рахунки ПАТ ‘Свіжачок’ переводилися кошти, кінцевим отримувачем яких були вищевказані компанії, які фактично належали до однієї групи.

Після звільнення з посади попереднього керівника КНПФ НБУ Олега Макаренка компанії ‘Тріумф’, ‘Центробій’ та ‘Ековіте’ припинили сплачувати проценти ПАТ ‘Свіжачок’, через що компанія звернулася з позовом до суду з метою стягнути борги з емітентів облігацій, які він тримає.

ДОВІДКОВО:

За даними НКЦПФР, 98,5% акцій ПАТ «Свіжачок» належать корпоративному недержавному пенсійному фонду НБУ. Водночас згідно з даними держреєстру юросіб, серед власників підприємства значаться також Олександр Овчінніков та Олександр Табацький.

Чистий збиток ПАТ ‘СвіжачОк’ за 9 місяців-2015 склав 5,7 млн грн., у 2014 році – 38,7 млн грн. Компанія зареєстрована в с. Інзівка Приморського району Запорізької області.

ПАТ ‘Свіжачок’ займається реалізацією свинини в живій вазі. Основними споживачами його продукції є м`ясопереробні підприємства Полтавської, Запорізької, Дніпропетровської та Донецької областей.

Торік повідомлялося, що компанія вклала 52 млн грн. у будівництво свинокомплексу та м`ясокомбінату в Київській області.

Торік у лютому СБУ повідомляла про відкриття кримінальних проваджень за фактами розтрати та легалізації грошових коштів колишніми посадовими особами НПФ НБУ. За даними СБУ, співробітники фонду розробили протиправну схему розтрати коштів установи, перевівши на рахунки комерційних структур понад 600 млн грн. Гроші спрямовувалися на придбання цінних паперів емітентів, які мають усі ознаки фіктивності.

Водночас у березні-2015 повідомлялося, що екс-глава НПФ НБУ Сергій Брагін звертався з листом в Генпрокуратуру та Кабмін з проханням «припинити рейдерські дії керівництва НБУ» щодо нацбанківського НПФ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *