Парламент Нідерландів відхилив спробу скасувати ратифікацію угоди ЄС із Україною

У парламенті Нідерландів відхилили пропозицію опозиційної євроскептичної Соціалістичної партії з закликом негайно скасувати ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом.

Це рішення в нижній Другій палаті Генеральних штатів Нідерландів пройшло з незначною перевагою: проти скасування проголосували 75 депутатів із загалом 150, за скасування був 71.

Ця спроба опозиції не скасовує необхідність для уряду Нідерландів подати до парламенту свою пропозицію щодо долі угоди після недавнього референдуму про неї, учасники якого проголосували переважно проти її ратифікації. Але тепер уряд має певний час, щоб підготувати цю пропозицію.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вже заявляв, що його уряд спробує взяти до уваги результати референдуму тим, що всупереч голосам проти угоди все-таки подасть її до парламенту на повторну ратифікацію, але вже з певними застереженнями, що задовольнили б євроскептиків – наприклад, додавши до нідерландської ратифікації заяву про те, що ця країна не вважає угоду за крок до вступу України до Євросоюзу.

На дорадчому референдумі в Нідерландах, якого домоглися євроскептичні сили цієї країни, рівно 61 відсоток його учасників висловився 6 квітня проти ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, яку Нідерланди вже здійснили раніше. При цьому явка виборців ледь перевищила мінімум, необхідний для чинності референдуму, – 32,28%. Таким чином, лише 19,69% від усіх виборців Нідерландів висловилися проти ратифікації. При цьому ініціатори референдуму не приховували, що доля України їм байдужа, а йшлося їм саме про протест проти Євросоюзу. За законом, уряд не зобов’язаний брати до уваги рішення таких референдумів, але нинішній уряд Нідерландів дав знати, що муситиме прислухатися до думки хай і невеликої частки виборців.

І в Україні, і в Європейському союзі заявляли, що шкодують із приводу результатів нідерландського референдуму.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *