НБУ розповів про борги банків з російським держкапіталом по кредитам рефінансування

За даними НБУ, станом на 1 березня заборгованість банків з державним російським капіталом перед Національним банком становила 200 млн грн.

«Ця заборгованість в 12 разів менша, ніж була у цих банків рік тому. Поточна заборгованість цих банків – 200 млн гривень – це менше, ніж 0,5% від загального обсягу рефінансування, наданого Національним банком платоспроможним банкам. Банки з російським капіталом не мають заборгованості по стабілізаційним кредитам», – констатували в НБУ.

09 березня правління НБУ ухвалило рішення про надання Промінвестбанку кредиту на 200 млн грн. під заставу держоблігацій за результатами тендеру (які, не виключено, теж були фактичною пролонгацією грудневого рефінанса). Згідно з іншими матеріалами Нацбанку, в цей день було надано рефінанс на 469 млн грн двом банкам на 42 дні під 22,55%.

Нещодавно глава правління російської держкорпорації ‘Внєшекономбанк’ Сергій Горьков заявляв, що йдуть перемовини з НБУ щодо залучення Промінвестбанком рефінансування. На початок 2015 року борг ‘Промінвестбанку’ перед НБУ складав 1,77 млрд грн.

Додамо, що після 09 березня НБУ ще кілька разів надавав банкам рефінансування: 20 квітня – на 799,0 млн. грн.; 13 квітня – 274,0 млн. грн.; 06 квітня – 194,5 млн. грн.; 01 квітня – 246,0 млн. грн.; 16 березня – на 253 млн грн.

Звернемо увагу, що у випадку кожного з вказаних процентних тендерів позику регулятора щоразу залучав один банк. Не обов’язково, що зрештою всі ці кошти отримала одна й та ж фінустанова, хоча зрештою такий варіант не виключений.

У Нацбанку також запевняють, що за останній рік жоден із діючих банків не збільшив свою заборгованість перед Нацбанком по кредитам рефінансування.

З цього твердження випливає, що рефінансування, яке наразі НБУ надає учасникам ринку, по факту є пролонгацією попередніх кредитів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *