Банк "СОЮЗ", який на ліквідації, декларує зростання прибутку майже в 12 разів

Відповідно до фінзвітності банку «Союз», у І кварталі його прибуток склав 7,66 млн грн, тоді як за аналогічний період минулого року було 659 тис грн.

Чистий процентний дохід склав 17 млн грн.; позитивний результат від операцій з іноземною валютою – 7,7 млн грн.; позитивний результат від переоцінки валюти – 4,5 млн грн.; відрахування до резерву під знецінення кредитів та коштів в інших банках – 18,95 млн грн.

На кінець березня кредитний портфелю юросіб у фінустанови був 839 млн грн., фізосіб – 16 млн грн.; обсяг коштів юросіб – 173,1 млн грн.; фізосіб – 29,9 млн грн. Власний капітал – 356,2 млн грн.

Нагадаємо, що 15 березня правління НБУ ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ КБ ‘Союз’, як зазначалося – за вчинене систематичне порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу (згідно зі статтями 73 та 77 Закону України ‘Про банки і банківську діяльність’).

У Нацбанку зауважували, що згідно зі статтею 77 Закону України ‘Про банки та банківську діяльність’ Національний банк України має право відкликати банківську ліцензію з власної ініціативи у разі, якщо встановлено систематичне порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

Посилаючись на дані ДФС, в НБУ також повідомляли, що його висновки щодо виявлених фінансових операцій клієнтів банку «Союз» (за результатами попередньої перевірки, проведеної у 2015 році) були приєднані до матеріалів кримінального провадження – за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених у Кримінальному кодексі

– частиною п’ятою статті 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»);

– частиною другою статті 205 («Фіктивне підприємництво»);

– частиною третьою статті 209 («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»).

Як повідомляли у Фонді гарантування вкладів, працівники приватної охоронної фірми не допускали ліквідатора в офіс банку «Союз». Водночас, незважаючи на блокування доступу в приміщення головного офісу фінустанови, Фонд розпочав «здійснення низки заходів, пов’язаних із початком процедури його ліквідації».

28 березня Окружний адмінсуд м. Києва визнав протиправною та скасував постанову НБУ №162/БТ від 15 березня 2016 року «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Союз». Крім того, він визнав протиправним та скасувати Рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 15 березня 2016 року №343 «Про початок процедури ліквідації АТ «КБ «СОЮЗ» та делегування повноважень ліквідатора банку».

«Зобов`язати Національний банк України (в особі його відповідальних осіб, до повноважень яких відноситься вчинення відповідних дій) вчинити всі необхідні дії щодо відновлення функціонування публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «СОЮЗ» в якості банківської установи – в обсязі та стані, який існував до прийняття Постанови Правління Національного банку України №162/БТ від 15 березня 2016 року «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «СОЮЗ» (в т.ч., але не виключно – дозволити усі початкові платежі банку АТ «КБ «СОЮЗ» у системі електронних платежів (СЕП) та відновити роботу АТ «КБ «СОЮЗ» у системі обміну інформацією та виконання платежів SWIFT. НБУ повідомити усі банки про відновлення роботи банку АТ «КБ «СОЮЗ» у зазначених вище системах)», – йшлося в постанові Окружного адмінсуду м. Києва від 28.03.2016.

У Нацбанку заявляли про намір подати апеляційну скаргу на це рішення.

Як писав Finbalance, ще в квітні 2015 року тодішній перший заступник глави НБУ Олександр Писарук заявляв, що Нацбанк виявив ряд порушень в роботі банку ‘Союз’ під час фінансового моніторингу: ‘У мене вже є результати перевірки нагляду і фінансового моніторингу в банку ‘Союз’. Питання цього банку дуже складне, оскільки в нашій країні люди навчилися робити речі, які робити не варто, але вони є досить законними. Ми докладемо всіх зусиль, щоб вживати заходів в законному полі’.

За тодішніми словами Писарука, серед схем, які використовував цей банк, числяться страхові, «яка пов`язана з допомогою страхових компаній у формуванні резервів на кінець місяця», ще одна – це штучний продаж цінних паперів.

За даними НБУ, на 01.01.2016 року 99,9888% акцій банку «Союз» належало Сергію Дядечку – одному з колишніх топ-менеджерів «Родовід Банку». У 2012 році його автомобіль розстріляли під Києвом. ЗМІ пов’язували це з тим, що він проходив як свідок у справі про розкрадання бюджетних коштів у «Родовід Банку».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *