Ощадбанк оцінив розрив ліквідності до березня-2017 на десятки мільярдів гривень

Відповідно до аналізу ризиків ліквідності Ощадбанку, який він здійснив станом на 31 березня 2016 року на основі балансової вартості фінансових активів та зобов’язань на основі контрактних термінів погашення і очікуваного часу реалізації забезпечення за простроченими кредитами, розрив у ліквідності між процентними активами та зобов’язаннями в квітні міг склали:

32,13 млрд грн., у травні-червні – 8,17 млрд грн., внаслідок чого кумулятивний показник у ІІ кварталі становив би 40,3 млрд грн. У часовому ж проміжку від липня до березня 2017 року (включно) може бути профіцит 1,25 млрд грн., внаслідок чого кумулятивний розрив ліквідності з кінця березня-2016 до березня-2017 зменшується до 39 млрд грн. (див. нижче Таблиця 1).

Як наголошує у звітності Ощадбанк, управління ризиком ліквідності банку включає оцінку основних поточних рахунків, «тобто стабільного залишку коштів клієнтів, визначених за допомогою статистичних методів аналізу історичної інформації щодо коливань залишків на поточних рахунках клієнтів».

Станом на 31 березня 2016 року та на 31 грудня 2015 року незнижувані залишки на поточних рахунках оцінювалися в сумі 19,84 млрд грн. та 17,07 млрд грн. відповідно. На основі припущення щодо здатності продовжувати свою діяльність на безперервній основі фактичний термін погашення незнижуваного залишку вважається невизначеним», – зазначає Ощадбанк.

При цьому держбанк наводить інформацію щодо «очікуваних строків погашення поточних рахунків клієнтів та фактичних розривів ліквідності станом на 31 березня 2016 року та на 31 грудня 2015 року».

Згідно з цими даними, розрив ліквідності за основі очікуваних строків погашення поточних рахунків клієнтів у квітні – 2,24 млрд грн, у травні-червні – 8,13 млрд грн, а кумулятивно за ІІ квартал – 10,37 млрд грн. З урахуванням профіциту в липні-березні (1,24 млрд грн) кумулятивний показник з березня-2016 до березня-2017 зменшується до 9,13 млрд грн. (див. нижче Таблиця 2).

Крім того, Ощадбанк констатував, що має вторинний резерв ліквідних коштів, що представлений необтяженими паперами в портфелі для продажу (облігаціями внутрішньої державної позики та корпоративними цінними паперами), які, як підкреслюється, характеризуються високим рівнем ліквідності. «Необхідні кошти можуть бути отримані шляхом продажу вказаних цінних паперів або шляхом залучення кредиту від НБУ на умовах рефінансування під заставу цих цінних паперів.

За даними банку, на 31 березня 2016 року банк мав обсяг вторинного резерву ліквідних коштів у сумі 18,08 млрд грн., що представлений такими цінними паперами зі строком погашення більше 1 року:

– необтяженими ОВДП, що обліковуються як інвестиції, наявні для продажу (справедлива вартість – 7,43 млрд грн); необхідні кошти можуть бути отримані шляхом продажу цих цінних паперів або шляхом залучення кредиту від НБУ на умовах рефінансування під заставу цих цінних паперів;

– необтяжені ОВДП, що обліковуються як інвестиції, утримувані до погашення (справедлива вартість – 10,65 млрд грн), що можуть бути використані як застава при залученні кредиту від НБУ на умовах рефінансування.

«Вказані цінні папери у складі вторинного резерву ліквідних коштів покривають кумулятивний розрив ліквідності за часовим кошиком «до 1 року», – підкреслюють в Ощадбанку.

Таблиця 1

oschadban rozryv1

Таблиця 2

oschadban rozryv2

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *