"Місто банк" звітує про прибуток у і кварталі, тоді як аудитори вказують на нестачу резервів

Відповідно до звітності «Місто Банку» (основний бенефіціар – нардеп Іван Фурсін, молодший бізнес-партнер Дмитра Фірташа, був главою наглядової ради банку ‘Надра’), І квартал 2016 року він завершив з прибутком 12,3 млн грн. на фоні відрахувань у резерви знецінення кредитів і заборгованості клієнтів, коштів в інших банках на 7,6 млн грн.

За підсумками 2015 року ця фінустанова звітувала про збиток 20,75 млн грн на тлі зменшення відповідних резервів на 21,5 млн грн.

В аудиторському висновку аудиторсько-консалтингової фірми «Грантье» до звітності «Місто Банку» за 2015 рік констатується, що під час розрахунку резервів під знецінення кредитів та заборгованості клієнтів мали місце випадки «недотримання банком внутрішньої методики, що розроблена відповідно до основних положень Міжнародних стандартів фінансової звітності, та регламентує порядок формування та використання резервів для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями».

«За результатами альтернативного розрахунку суми резервів під знецінення кредитів та заборгованості клієнтів, відповідно до внутрішньої методики банку та положення НБУ №23, сума знецінення заборгованості за кредитами, що надані юридичним та фізичним особам, за станом на кінець дня 31.12.2015 має бути збільшена на 240 586 тис. грн. до 309 901 тис. грн.», – йдеться в документі.

З огляду на це, аудитори зауважили, що в результаті задеклароване банком значення регулятивного капіталу банку (Н1) 365,1 млн грн станом на 01.01.2016 зменшується до 189,45 млн грн., а значення нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) – до 7,85% замість 15,12% (при нормативному значенні не менше 10%).

Щоправда, судячи з висновків аудиторів, «Місто Банк» у І кварталі частково усунув недоліки по резервам. «Під час здійснення аудиторської перевірки, банком впроваджені заходи щодо мінімізації рівня кредитного ризику по кредитному портфелю (зокрема, проведена робота з позичальниками щодо погашення частини заборгованості та отримання додаткового прийнятного забезпечення). В результаті чого сума доформування резервів під знецінення заборгованості за вищевказаними кредитами, визначена під час аудиту (240 586 тис. грн.), зменшена за станом на 01.04.2016 до 163 920 тис. грн», – зауважується в документі.

Крім того, аудитори вказали, що на кінець дня 31.12.2015 «Місто Банк» мав, зокрема

– від’ємну невідповідність між активами та зобов’язаннями строком погашення на вимогу у сумі 391 802 тис. грн. (кумулятивний ГЕП – (-) 18,17%);

– від’ємну невідповідність між активами та зобов’язаннями строком погашення до 31 дня у сумі -374 649 грн.(кумулятивний ГЕП – (-) 17,37%);

– позитивну невідповідність між активами та зобов’язаннями строком погашення до 1 року у сумі 351 766 тис. грн.(кумулятивний ГЕП – 16,17%).

На думку аудитора, це «наражає банк на ризик втрати ліквідності, оскільки розміри виявлених від’ємних неузгодженостей у строках за активами та зобов’язаннями перевищують 10%».

«Ми вважаємо, що за станом на кінець дня 31 грудня 2015 року, ризик втрати ліквідності є помірним, якість управління активами і пасивами Банку є задовільною, але потребує вдосконалення з метою зменшення наявних неузгодженостей у строках за активами та зобов’язаннями до оптимальних значень (не більше 10%).

Крім того, під тиском зовнішніх економічних та політичних факторів, що можуть спричинити відтік значної частки депозитного портфелю, а також враховуючи встановлені недоліки у розрахунку банку кредитного ризику, можливі тенденції до погіршення рівня ліквідності Банку», – зауважується в аудиторському висновку.

Довідково:

Як писав Finbalance, Іван Фурсін був у числі співвласників латвійського АТ Trasta komercbanka, якому на початку березня 2016 року Європейський центробанк (ЄЦБ) після звернення Комісії ринку фінансів і капіталу (КРФК) Латвії анулював ліцензію. Trasta komercbanka фігурував у розслідуванні щодо виведення мільярдів рефінансування НБУ з «Дельта Банку».

Також І. Фурсін є одним з акціонерів банку ‘Кліринговий дім’. Як знову ж таки звертав увагу Finbalance, обсяг активів банку «Кліринговий дім» торік впав на 2,06 млрд грн, або в 1,72 разів – до 2,86 млрд грн. При цьому обсяг зобов’язань зменшився на 2,04 млрд грн., або в 1,86 разів – до 2,37 млрд грн.

Про дивний збіг у вигляді стрімкого зростання депозитного портфелю юросіб у банку ‘Кліринговий дім’ на тлі стрімкого скорочення обсягу відповідних вкладів у банку ‘Надра’ (який контролював Д. Фірташ), а також розслідування Генпрокуратури читайте тут.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *