Які топ-банки зафіксували найбільші збитки в І кварталі 2016 року (рейтинг)

Перший квартал 2016 року до певної міри можна вважати переломним для банківського сектору.

Після хвилі катаклізмів двох попередніх років – російської окупації Криму та частини Донбасу, девальвації гривні, падіння ВВП, виведення десятків фінустанов з ринку й багатомільярдних збитків системи у 2014-2015 рр. – окремі з ТОП-банків, які досі декларували негативний фінрезультат, у січні-березні показали «плюс» – як за рахунок зменшення відрахувань у резерви під проблемні кредити, так і подекуди через їх розформування (див. нижче таблицю фінрезультатів банків).

Це стало наслідком, передусім, появи перших паростків зростання економіки на фоні зменшення масштабів воєнної агресії Росії проти України та підвищення цін на сировинні товари в світі (основна стаття вітчизняного експорту).

Що важливо – показувати прибутки почали ТОП-банки із західним капіталом, які зазвичай більш коректно формуюють резерви під проблемні кредити (хоча це зрештою стосується не всіх), аніж, наприклад, більшість фінустанов з приватним українським капіталом (завдяки чому останні в 2014-2016 рр. часто декларують збитки). З цього ряду дещо випав Укрсиббанк з його значним збитки у І кварталі, тоді як у 2015 році він звітував хай і про досить символічний, але прибуток.

Водночас найбільші збитки у січні-березні були в банків з російським капіталом (походженням). Йдеться, насамперед, про ВТБ Банк і Промінвестбанк. Причина цьому – не лише видатки на формування резервів, але й негативний результат від курсових різниць через переоцінку резервів під валютні кредити.

Значним був збиток у І кварталі і в державного Укрексімбанку, хоча збитків у 2014-2015 рр., м’яко кажучи, було більш ніж багато. Ощадбанк після багатомільярдних збитків у минулі два роки у січні-березні задекларував незначний «плюс» завдяки розформуванню резервів. Чим це було зумовлено більшою мірою – реальним поліпшенням якості кредитного портфелю чи, наприклад, намаганням топ-менеджменту показово заявити про позірно позитивні результати, щоб уникнути звільнення на тлі переформатування уряду, – не беремося однозначно стверджувати.

top banki ukr ubytki

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *