СБУ відкрила справу на кіпріотів, які запрограмували Фонд соцстраху і службу зайнятості на 150 мільйонів

Головне слідче управління Служби безпеки України розслідує закупівлі інформаційних послуг Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Державною службою зайнятості Міністерства соціальної політики України. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 25 квітня.

Кримінальне провадження № 42016100000000156 зареєстроване 23 лютого 2016 року. Провадження відкрито за ч.5 191 ККУ – привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою.

Встановлено, що Фонд соцтрахування з тимчасової втрати працездатності та Держслужба зайнятості використовують інформаційно-аналітичні системи, розроблені на базі комп’ютерної програми «Програмна платформа конструювання централізованих багатокомпонентних інформаційно-аналітичних систем нового покоління «Megapolis.Net».

Право інтелектуальної власності на вказані комп’ютерні програми з 2012 року належить ТОВ «Айкюжн» та ТОВ «БМС Консалтінг». Відповідно, саме ці компанії надають держустановам послуги з модернізації та обслуговування інформаційно-аналітичних систем. Щороку на ці потреби з державного бюджету України перераховується понад 50 млн грн.

З грудня 2012 до грудня 2015 р. фірмі «Айкюжн» перераховано 52 млн грн., а та «БМС Консалтінг» – 101,50 млн грн. авторської винагороди та інших платежів.

Слідчі стверджують, що роботи з модернізації програмного забезпечення «Айкюжн» і «БМС Консалтінг» фактично не виконуються, а до актів виконаних робіт вносяться недостовірні відомості. Незважаючи на це, держустанови перераховують компаніях кошти у повній мірі.

Також встановлено, що у 2012-2015 рр. «Айкюжн» мала фінансово-господарські відносини з підприємствами, що не мали трудових ресурсів і обладнання.

ГУ ДФС у м. Києві зроблено висновок, що «Айкюжн» і «БМС Консалтінг» проводили транзитні фінансові потоки, спрямовані на конвертацію коштів у готівку.

Суд низкою ухвал дав слідчому СБУ доступ до інформації з банківських рахунків держустанов і компаній «Айкюжн» і «БМС Консалтінг».

У 2015 році засновниками «Айкюжн» були кіпрська компанія «Сорочан Холдінгз Лімітед», офшор з Маршалових островів «Ланкастер Лімітед», кияни Олександр Лобач і Олександр Смірнов. В останні дні 2015 р. «Айкюжн» змінила місце реєстрації з Києва на Харків і змінила власників на на узбекистанця Дійорбека Кадирова.

«БМС Консалтінг» належить киянину Сергію Савченку і ТОВ «Монсервен», що засноване «Перпл стоун інвестменс ЛТД» з Кіпру. В українському реєстрі бенефіціаром кіпрської компанії зазначений місцевий житель Файдон Георгіадіс.

За даними Служби зовнішньої розвідки, юристи кіпрських компаній «Перпл стоун інвестменс ЛТД» та «Сорочан Холдінгз Лімітед» приховують реальних власників та бенефіціарів, у тому числі шляхом укладання трастових угод та договорів про юридичне супроводження діяльності вищезгаданих суб’єктів господарювання, підписаних між номінальним акціонером та їх бенефіціарами.

Зазначені компанії не ведуть комерційної діяльності на Кіпрі, не є членами Торгово-промислової палати Кіпру та Кіпрсько-української бізнес асоціації при ТПП Кіпру, їх акції не котуються на Кіпрській фондовій біржі, а також не входить до переліку інвестиційних компаній Комісії з цінних паперів та фондового ринку Кіпру.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *