Фонд гарантування у і кварталі продав активи банків-банкрутів на 1,5 млрд грн.

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Андрій Кияк в ефірі «Радио Вести» розповів, що в 2015 році Фонд продав активи банків-банкрутів на 1,1 млрд грн., а за І квартал 2016 року – на понад 1,5 млрд грн.

Нагадаємо, що обсяг виплат Фонду гарантування для вкладників банків-банкрутів у межах гарантійної суми (200 тис грн) у 2014-2016 рр. перевищив 63 млрд грн (майже чверть суми – виплати по «Дельта Банку»).

Основним джерелом фінансування цих видатків стала емісія НБУ, яку він здійснював, надаючи позики Фонду гарантування та монетизовуючи держоблігації, які для Фонду гарантування випускало Міністерство фінансів.

У квітні директор-розпорядник Фонду гарантування Костянтин Ворушилін повідомляв, що борг Фонд перед Мінфіном складає 51,6 млрд грн. (у 2015 році обсяг запозичень склав 41,5 млрд грн.). Більша частина вказаних коштів має бути повернена в 2025-2029 роках. Крім того, Фонд має сплачувати 12% річних. Як наслідок, тільки за відсотками в поточному році платежі повинні скласти 2,4 млрд грн – йдеться як про Мінфін, так і та НБУ (але це без врахування платежів на 600 млн грн. по тілу кредитів від НБУ).

Також К. Ворушилін зазначав, що в поточному році Фонд гарантування вже отримав від неплатоспроможних банків в рахунок погашення вимог Фонду як кредитора третьої черги 2,5 млрд грн., а в минулому році – 4,5 млрд грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *