НБУ хоче від ФГВФО 1,5 млрд грн за активи 4 банків-банкрутів

НБУ надав дозвіл Фонду гарантування вкладів на реалізацію майна (активів) неплатоспроможних банків, переданих ними у заставу під кредити рефінансування, на 1.5 млрд. грн., йдеться в заяві НБУ.

«Так планується реалізувати майнові права за кредитними договорами, укладеними між позичальниками та ПАТ ‘Актив-Банк’, АТ ‘Єврогазбанк’, ПАТ ‘Брокбізнесбанк’ та ПАТ ‘Банк Форум’ загальною початковою вартістю близько 878 млн. грн. Зокрема, у переліку погоджених до реалізації майнових прав є ті, заставою за якими є виробничий комплекс з рафінації олії в м. Чугуєві, готельний комплекс у м. Трускавці, будівлі промислового призначення в м. Києві тощо.

Крім того, планується реалізувати 70 об’єктів нерухомості загальною початковою вартістю понад 620 млн. грн.», – уточнили в Нацбанку.

У відомстві нагадують, що в 2016 році НБУ очікує отримати 12.8 млрд. грн. від реалізації застав, наданих під кредити рефінансування. Із них 7.1 млрд. грн. планується отримати від майнових прав за кредитами, 4 млрд. грн. – від продажу цінних паперів і 1.7 млрд. грн. – від реалізації нерухомості. Фактичні надходження від реалізації заставленого Національному банку майна (активів) у 2015 році становили 1.1 млрд. грн.

Додамо, що на днях заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Андрій Кияк заявляв, що вартість активів деяких банків-банкрутів (як-то «Форум», Єврогазбанк, Порто-Франко тощо), які є заставою по кредитам рефінансування, в 4-5 разів перевищує обсяг заборгованості цих фінустанов перед НБУ. Оскільки ж Нацбанк не погоджує продаж відповідних активів, це не дає можливості Фонду гарантування здійснювати виплати для кредиторів 4-7 черг (вкладники «200+», юрособи тощо) за рахунок «надлишкових» коштів, які можна було б за рахунок реалізації відповідних активів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *