ПДВ на операції за договором про відступлення права вимоги

Якщо боргові зобов’язання передаються (відступаються) в обмін на грошові кошти або цінні папери, то ПДВ на такі операції не нараховується.

Тож за отримання попередньої оплати постачальник (боржник) має нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, а також скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН. Така накладна є підставою для покупця (первинного кредитора) для включення сум ПДВ, зазначених у ній, до складу податкового кредиту.

Операція з уступки покупцем (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору в обмін на грошові кошти не є об’єктом оподаткування ПДВ та не спричиняє податкових наслідків з ПДВ у первинного кредитора.

Новий кредитор на дату уступки йому покупцем (первинним кредитором) права вимоги до боржника не формує податковий кредит з ПДВ на суму такого відступленого права вимоги, а на дату отримання боргу від боржника — не нараховує податкові зобов’язання з ПДВ.

Якщо постачальник (боржник) — платник ПДВ на дату отримання попередньої (авансової) оплати визначив податкові зобов’язання з ПДВ, а далі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів чи послуг та/або відбулася зміна умов договору, то постачальник (боржник) може скласти розрахунок коригування до податкової накладної та зменшити нараховану суму податкових зобов’язань з ПДВ.

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів чи послуг. Зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування є для постачальника підставою для зменшення нарахованих податкових зобов’язань, а для покупця (первинного кредитора) — підставою для зменшення податкового кредиту.

Прес-служба ГУ ДФС у Кіровоградській області

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *