Гонтаревій доведеться відповісти за банк "Хрещатик"

Роль керівництва Нацбанку в доведенні банку ‘Хрещатик’ до банкрутства стане предметом обговорення на наступному засіданні парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності.

Про це сьогодні повідомив глава Комітету Сергій Рибалко, пише fakty.ictv.ua.

‘Ситуацію з банком ‘Хрещатик’ ми повинні обговорити на наступному комітеті. А взагалі, у вересні минулого року Гонтарева заявила, що банкопад закінчений, що тепер банки перестануть знищуватися. І те, що сьогодні знищуються банки, говорить про те, що в ручному режимі НБУ продовжує керувати банками’, – заявив нардеп.

За його словами, комітет тільки на цьому тижні відстояв шалену докапіталізацію малих і середніх банків, яку вимагав проводити Нацбанк. ‘У НБУ пропонували збільшити статутний капітал з 120 млн грн до 300 млн грн. Це не може зробити жоден банк, і як мінімум, ще 20 або 30 банків пішли б в небуття. А це – люди, робочі місця, кредити, депозити. І ці маленькі банки довели, що у них є дохід за цей рік. Так чому ми повинні вбивати такі банки?’, – пояснив Рибалко.

Він зізнався, що у НБУ є механізм очищення банківського сектора без доведення банків до банкрутства, як у випадку з банком ‘Хрещатик’. ‘Ми проголосували всі законопроекти, які пропонував Нацбанк. Тобто, у них є всі законодавчі механізми відрізняти хороші банки від поганих. Якщо погані, то нехай відбирають ліцензію’, – зазначив Рибалко.

За словами нардепа, політику глави НБУ Валерія Гонтаревої не підтримує багато депутатів навіть у фракції БПП. ‘Ми з першого дня зареєстрували постанову про відставку Гонтаревої. І якби сьогодні це питання поставлять, знайдуться голоси. Ви ж бачите, що законопроекти, які йдуть від Нацбанку, вони сприймаються або погано, або з великою обережністю – навіть у фракції БПП’, – резюмував Рибалко.

Відзначимо, сьогодні депутатська група Партія Відродження зажадала відставки глави НБУ Валерія Гонтаревої. Про це заявив співголова депутатської групи Віктор Бондар. ‘Глава Нацбанку не справляється зі своїми повноваженнями. За останні 2 роки ліквідовані 63 банки, через що українські громадяни – фізичні особи і підприємці втратили $7,2 млрд’, – заявив нардеп.

Тимчасову адміністрацію ввели в банк ‘Хрещатик’ 5 квітня 2016 року. На думку експертів, заплановану докапіталізацію банку зірвали в результаті дій НБУ – клієнтам банку дали зрозуміти, що фінустанову так чи інакше визнають неплатіжоспроможною.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *