Іноземці зацікавлені в послаблення української банківської системи – експерт

Нацбанк визнав неплатоспроможним банк ‘Петрокомерц- Україна’.

Про це повідомили в прес-службі Банк зарахували до категорії неплатоспроможних через непрозору структуру власності, йдеться у повідомлення регулятора.

Також цього тижня Нацбанк відкликав банківську ліцензію і ліквідував банк ‘Союз’ за прискореною процедурою. Причиною цього, за словами регулятора, є систематичні порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу фінустановою.

‘Нацбанк цілеспрямовано бореться із дрібними банками. Прагне лишити тільки крупних гравців на ринку. Саме з такою метою керівництво НБУ свого часу суттєво збільшило розмір обов’язкового статутного капіталу’,- говорить ‘Знай’ Олексій Лупоносов, доктор економічних наук.

За його словами, така політика регулятора продиктована вимогами Міжнародного валютного фонду та прагненням збільшити контроль над фінустановами.

‘Великі банки більш прогнозовані. Ведуть одну політику. Іноземні інституції, в тому числі МВФ, просувають свої інтереси на нашому банківському ринку. Там вважають, що Україні достатньо і 50 банків замість 176. Іноземці зацікавлені, щоб у нас працювало більше австрійських, німецьких французьких фінустанов. Отримавши контроль над нашим банківським ринком, вони зможуть поширювати свій економічний вплив на Україну. Продавати тут свої товари в кредит, налагоджувати їхній сервіс тощо’, – пояснює фахівець.

Нагадаємо, за останні півроку Нацбанк закрив 23 банків. Частину із них через неплатоспроможність, деякі — через відмову розкрити дані про своїх власників, решту — через проблеми із документами для подальшої роботи.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *