НБУ навмисно обвалив курс гривні – експерт

У керівництві Нацбанку України неодноразово заявляли, що НБУ не несе відповідальності за падіння курсу гривні, але насправді, відомство відповідає за це.

‘Загальна політика НБУ і уряду полягає в тому, щоб знижувати курс грошової одиниці’, – заявив в інтерв’ю на телеканалі ‘112’ народний депутат України II, V та VI скликань Володимир Лановий.

Екс-міністр (Лановий двічі був на посаді міністра, в т.ч. економіки) відзначив, що ‘післямайданівська’ політика влади щодо грошової системи руйнує побут громадян України, їх добробут і ресурси підприємств.

‘У нас це рукотворний процес. Ми ж бачимо, що курс поправляється в ту або іншу сторону невеликими сумами, за рахунок коштів Національного банку. Це таке оперативне управління курсом. А НБУ витрачає на операції по зміцненню або ослаблення курсу не більше 50 млн дол. за торговий день. Це дуже маленька сума для величезної країни’, – пояснив експерт.

Гривню знецінювали, випускаючи додаткові суми грошових знаків, які відразу надходили в обіг, розповідає Лановий: ‘Вони не йшли всім 43 мільйонам громадян України, а вони йшли певним фінансовим структурам, які потім ними розпоряджалися’.

‘У 2015 році було випущено додатково 400 млрд гривень. У 2014 році на 200 млрд було емісії в режимі рефінансування окремих банків – нібито це стабілізаційний кредит. … І ще 200 млрд було куплено облігацій у банків – НБУ дав ці гроші банкам для їх операцій. Це було подвійне збільшення грошових потоків і це не могло не відбитися.

Банкіри – не дурні, вони розуміють, що якщо дають зайві гроші, значить, курс буде провалюватися. Значить, треба швидко гривню скидати і брати долари. Тому нічого лукавити: коли відбувається друкування грошей і провалюється курс – на цьому заробляють учасники цього процесу’.

У той же час, за словами політика, йшов процес збагачення олігархів – тих, хто має доступ до грошової системі, до інших активів. І великою підмогою цьому була ‘непублічність, скритність, тіньовий характер, кулуарний характер якихось домовленостей, якихось тендерів за операціями НБУ ‘.

‘У кожному олігархічному холдингу є свій банк. І цей банк отримує такого роду допомогу, а потім дає своїм заводам під дуже низькі відсотки, тому що їхні заводи, фактично, банкрути, вони не модернізуються.

Це дуже важливий момент, ключовий для нашої економіки – олігархи не модернізують заводи, тому що вони їх взяли, щоб викачати звідти прибуток і відвезти в тихі гавані ‘, – підсумував екс-міністр.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *