Поліщук і борг перед банком "Фінанси та кредит" на 1,4 млрд грн: суд виніс рішення

22 червня Господарський суд м. Києва задовольнив позов ліквідатора банку «Фінанси та кредит» щодо стягнення 1,4 млрд грн. з ТОВ ‘Компанія ‘Еко-Буд Сервіс’, ТОВ ‘Група ‘Український Стандарт’, ТОВ ‘Конті Інвест’.

Як зазначав позивач, на час розгляду справи прострочена заборгованість по кредиту становила 463,65 млн грн. і 909 тис дол (23,8 млн грн), а по відсоткам – 681,63 млн грн. та 915,96 тис дол. (23,98 млн грн.).

Згідно з матеріалами справи, борг виник на підставі договору про невідновлювальну кредитну лінію №677v-01-08, який 31.07.2008 був укладений між банком «Фінанси та кредит» і ТОВ ‘Компанія ‘Еко-Буд Сервіс’. Причому ТОВ «Група «Український Стандарт» виступала поручителем по зобов’язанням на 45 млн грн., а ТОВ «Конті Інвест» – на 25 млн грн.

Тому суд ухвалив рішення стягнути солідарно з ТОВ ‘Компанія ‘Еко-Буд Сервіс’ і ТОВ «Група «Український Стандарт» 45 млн грн.; з ТОВ ‘Еко-Буд Сервіс’ і ТОВ «Конті Інвест» – 25 млн грн.; решту суми заборгованості (1,12 млрд грн + 222,76 млн грн) – з ТОВ ‘Компанія ‘Еко-Буд Сервіс’.

Як писав Finbalance, за даними держреєстру, до числа засновників і ТОВ «Група «Український Стандарт», і ТОВ «Конті Інвест» входить, зокрема, ТОВ «КУА «Сіті Кепітал».

Неофіційно цю структуру пов’язують у т.ч. з Віктором Поліщуком – власником/співвласником торгової мережі «Ельдорадо», «Технополіс», ТРЦ «Гуллівер» (Gulliver), збанкрутілого банку «Михайлівський» (контролював через ТОВ «Екосіпан»). За неофіційними даними, його дружина – племінниця дружини російського прем’єра Медведєва. Самого ж Поліщука пов’язували з однією з «гілок» «Сім’ї».

В офіційному переліку учасників (засновників) ТОВ «КУА «Сіті Кепітал» В. Поліщук не фігурує. Водночас показовими можуть бути такі факти.

По-перше, згідно з держреєстром, на 31.12.2014 до числа засновників ТОВ «Екосіпан», крім Віктора Поліщука й входила в т.ч. Шевченко Анна Ігорівна. Ця особа на вказану дату також була одним з учасників (засновників) ТОВ «КУА «Сіті Кепітал».

По-друге, в ТРЦ «Гуллівер» (м. Київ, вул. Спортивна площа, 1-а) зареєстроване ТОВ «Гулівер Холл». Наразі серед його засновників значиться, зокрема, Декет Марина Іванівна. На 31.12.2014 вона фігурувала і в групі учасників ТОВ «КУА «Сіті Кепітал». Водночас на 31.12.2014 серед засновників ТОВ «Гулівер Холл» були ще й Кендзьора Володимир Ігорович і Трощенко Ірина Олександрівна, які сьогодні – серед учасників ТОВ «КУА «Сіті Кепітал».

Ще такий блок.

Серед засновників ТОВ «Група «Український стандарт» фігурує також Веселов Сергій Олегович. У 2012 році і 2013 році він зайняв 57-е та 53-е місце в рейтингах найзаможніших українців за версією журналів Forbes і Корреспондент. Як писали ці видання, на початку бізнес-шляху С. Веселов здавав в оренду літак Іл-86, який був придбаний спільно з майбутнім міністром ЖКГ Олексієм Кучеренком; у 1990-х торгував газом як один з молодших компаньйонів І. Бакая; був партнером К. Жеваго по Полтавському ГЗК та АвтоКрАЗу [а К. Жеваго контролював «Фінанси та кредит», який і видав згаданий вище кредит]; мав (і має?) частку в «Гулівері».

До речі, серед засновників ТОВ «Група «Український стандарт» є і ТОВ «Трипільське підприємство «Пролетарська правда», кінцевий бенефіціар якого Кучеренко Андрій Юрійович. Особа з таким ім’ям була помічником згаданого Олексія Кучеренка – в часи його нардепства.

Додамо, що засновником ТОВ ‘Компанія ‘Еко-Буд Сервіс’ у держреєстрі значиться Нішонходжаєв Бобір Алішерович (Узбекистан). А на 31.12.2015 та 31.12.2014 була компанія ‘Корнера Інкорпорейтел’ (Сейшели), яка, до речі, фігурує і серед засновників ТОВ «Гермес Інвест Холдінг». Можливо, збір, а можливо, й ні, але серед засновників ТОВ «Група «Український стандарт» є, зокрема, співзвучне ТОВ «Гермерс Інвест Буд», нитки від якого тягнуться через ТОВ ‘Гермес Ассет Менеджмент’ до компанії ‘Амастон Інк’ (теж Сейшели).

У будь-якому разі, зазвичай, поручителями по кредитах виступають пов’язані структури – чи фактичним правом власності, чи, наприклад, тими чи іншими бізнес-інтересами.

P.S.

За неофіційними даними газети «Дзеркало тижня. Україна», Ощадбанк на пільгових умовах нібито реструктуризував кредити на суму близько 20 млрд грн. для компаній, нібито пов’язаних з В. Поліщуком і групою бізнесменів, яких він представляє. Глава правління Ощадбанку Андрій Пишний цю інформацію журналістам і не підтвердив, і не спростував, посилаючись на банківську таємницю.

Збиток банку ‘Фінанси та кредит’ у І кварталі 2016 року склав 9,54 млрд грн, а за підсумками 2015 року – 21,05 млрд грн (у 2014 році – 215,7 млн грн).

За даними Фонду гарантування, станом на 01 червня вкладники банку ‘Фінанси та кредит’ отримали компенсації на 9,8 млрд грн, або 93,8% виплат в межах гарантійної суми.

Як відомо, з огляду на нестачу власних надходжень у Фонду гарантування, він здійснює виплати вкладникам банків-банкрутів, передусім, за рахунок емісійних коштів НБУ, який надає позики Фонду та монетизовує держоблігації, випущені для Фонду Мінфіном. Що в свою чергу тисне на ціни (розкручує інфляції) та курс (провокує девальвацію).

Як повідомляв нардеп Павло Різаненко, вже відкрите кримінальне провадження щодо дій власника та менеджменту банку «Михайлівський» відносно доведення банку до неплатоспроможності.

Глава НБУ Валерія Гонтарева висловлювала думку, що і Віктор Поліщук (контролював банк «Михайлівський»), і Ігор Дорошенко (екс-глава правління вказаної фінустанови) можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності та отримати до 5 років позбавлення волі.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *