Система ProZorro викрила закупівлю 50 швабр за 123 тисячі гривень, однак наслідки незрозумілі

Київський міський клінічний онкоцентр в квітні 2016 року купив через ProZorro 50 швабр за 123 тисячі гривень, таким чином обдуривши систему прозорих закупівель. Такі дані наводить Transparency International Ukraine, повідомляє ‘Громадське‘.

Такими способами махінацій є розмитий опис предмету купівлі та відсутність у переможців тендера документів, які потрібні для подачі заявки на участь. Також це та створення умов під конкретних постачальників.

Наприклад, німецькі швабри Vermop, які були придбані онкоцентром за 123 тисячі гривень, в системі були вказані як «пристрій з утримувачем та насадкою». На такий тендер було подано лише одну заявку – від ТОВ «Госпитальный менеджмент».

Система ProZorro вважається однією з найуспішніших українських реформ, які було впроваджено після Революції Гідності.

Нагадаємо, що систему ProZorro визнали переможцем на міжнародному конкурсі World Procurement Awards 2016 в категорії «Державні закупівлі», і з 1 серпня на неї переходять всі державні заклади.

Коментар заступника міністра економічного розвитку й торгівлі Максима Нефьодова:

Шкідливі поради. Як писати статті про те, як хтось, нібито, «обудрив» ProZorro?

1) треба не прийти на прес-конференцію, присвячену результатам ‪‎ProZorro‬, на якій розповідають про реальний стан справ:

2) треба взяти факт, який став доступним для контролю громадськості саме завдяки е-закупівлям (до цього допорогові закупівлі навіть в статистику не попадали):

3) треба подати цей факт, написавши максимально провокативний заголовок, наприклад, ‘Лікарі навчились обдурювати Прозорро’. (чому обходити, якщо закупівля є в системі, і всі можливі порушення видно як на долоні, було б кому дивитися! а значить ProZorro свої функції виконує!!!)

4) не треба навіть спробувати провести аналіз тендеру (у цьому конкретному випадку: Чи потрібні взагалі такі системи професійного клінінгу для чистих зон онкоцентрів, де пацієнти без імунітету? Скільки коштують такі товари в інших продавців? Що завадило їм прийти на тендер? Які є інші бренди? Що думають лікарі щодо їх використання? І тільки потім робити висновок це зрада у нас чи перемога?)

5) треба максимально розігнати статтю із криками ‘Прозорро недодєлано’, аби відлякати будь-кого, хто хоче постачати, наприклад, ці ж швабри дешевше. І дати всім Хаберменам країни можливість тикнути в заголовок і сказати: Ага! А ми ж казали!

6) коментарі чи будь-які пояснення у нас брати не треба. А навіщо? Всьо і так ясно-понятно!

7) в самому кінці треба непомітно дописати статистику: ‘В общем, с начала 2016 года через систему электронных закупок Prozorro медицинскими заведениями Киева было проведено 4109 тендеров … потенциальная экономия составляет 25,6 млн. грн., или 20,77%’. Але кого це вже цікавить, правда?

8) на ефірах можна задавати риторичні питання: ‘А чому всі зневірені в реформах? А чому у нас так погано із комунікацією змін? А що там бізнес, вірить в держзакупівлі, чи не дуже?’

П.С. Чи завищені ціни на цю конкретну закупівлю – поки невідомо, але цілком можливо. Ці ‘швабри’ – профобладнання, воно дороге, на нього немає очевидних цін на розетці чи амазоні. Наша мета – це саме максимальне розкриття інформації, яка дозволяє суспільству, конкурентам та спеціалістам зробити висновки.

Хочу звернутися до бізнесу. Якщо ви вважаєте, що такі системи клінінгу непотрібні – подавайте запити закупівельнику та оскаржуйте тендерну документацію. Якщо ви можете поставити дешевше – це ваш шанс!

П.П.С. Шановні журналісти! Ми проводимо безкоштовні семінари, на яких розповідаємо, як використовувати дані ProZorro. Ми пояснюємо, коли кричати «зрада» зарано, і які дані (і де) треба перед цим зібрати. Ми розуміємо, що скандал читають краще, але звинувачення у можливості «обдурити» Прозорро створюють хибне уявлення, що система нібито не ефективна. А також вони відволікають увагу від справжньої зради…

Повторюю: вона саме і створена для того, щоб порушення викривати! Робити їх помітними! І тому виявлення будь-яких порушень – це ‪#‎перемога‬ системи! З 1 серпня, коли ми повністю переходимо на е-закупівлі, ви побачите ще більше дивних тендерів – бо раніше їх не бачив ніхто. То ж боротьба тільки починається…

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *