ДФС звинувачує "Київстар" і "Філіп Морріс" в несплаті 6,4 млрд грн податків

ДФС вимагає в «Київстара» доплатити податки на 2,3 млрд грн, а в «Філіп Морріс» – на 4,1 млрд грн, пише «Дзеркало тижня. Україна».

«Навесні фіскальна служба зажадала від телекомунікаційного оператора доплатити понад 1 млрд грн. Під час позапланової перевірки співробітники ДФС виявили появу на рахунках компанії в 2013–2014 рр. понад 4 млрд грн доходів, походження яких податківцям установити не вдалося. Ішлося про операції з компанією ‘Ельбрус’, через яку в часи Януковича мобільних операторів змушували продавати карти поповнення рахунку й стартові пакети. Кошти, отримані компанією від дистриб`ютора як оплата ‘ваучерів’ мобільного зв`язку, в ДФС порахували безповоротною фінансовою допомогою.

В ‘Київстарі’ з такою інтерпретацією, зрозуміла річ, не погодилися та звернулися в суд. Тим часом податкова передала справу в прокуратуру, де сума ‘заборгованості’ зросла до 2,3 млрд грн. І поки суд вивчає обставини справи, правоохоронці допитують керівників мобільного оператора. ‘Хоча суд ще не закінчився, податкова міліція вважає, що ми вже маємо цю суму. А якщо не платимо, значить, порушуємо закон’ — коментує ситуацію президент ‘Київстару’ Петро Чернишов.

До слова, це не перша претензія ДФС до мобільних операторів щодо співробітництва з ‘Ельбрусом’. ‘Київстар’ і МТС уже оспорювали вимоги фіскалів доплатити, коли у 2015 р. успішно довели свою правоту в трьох судових інстанціях.

У схожій ситуації опинився тютюновий гігант ‘Філіп Морріс Україна’. За підсумками першого кварталу 2016 р. компанія посіла третє місце в рейтингу найбільших платників податків за версією ДФС. А вже в травні податківці нарахували їй штрафів на 4,1 млрд грн. Фіскалам не сподобалося, що в 2015–2016 рр. компанія ввозила в Україну сировину, поміщала її в митний режим переробки та вивозила готову продукцію за межі України на підставі договорів купівлі-продажу. У ДФС наполягають, що договір купівлі-продажу не може бути підставою для таких операцій з товаром.

У ‘Філіп Морріс’ називають позицію держслужби необґрунтованою. І наголошують, що податківці у своїх претензіях спираються на Закон ‘Про операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах’, який втратив силу ще у 2012 р. Однак відстоювати свою правоту бізнесу таки доведеться в суді», – пише «Дзеркало тижня. Україна».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *