НБУ: банкам буде простіше звітувати про операції клієнтів у держфінмоніторинг

НБУ повідомив, що спростив процедуру обміну інформацією між банками та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, та банками (Держфінмоніторингом).

Відповідні зміни зазначені у постанові правління НБУ №373 від 18 серпня 2016 року “Про затвердження нормативно-правового акта Національного банку України з питань формування файлів інформаційного обміну”.

Зокрема, постановою затверджено нову інструкцію щодо формування файлів інформаційного обміну між Держфінмоніторингом і банками, яка передбачає :

• спрощення процедури формування 15 значного коду виду фінансової операції, а саме надання можливості банкам здійснювати кодування виду фінансової операції в автоматичному режимі під час формування файлу-повідомлення;

• встановлення вимог щодо єдиного формату виписок за рахунком клієнта та за рахунком клієнта з використанням платіжної картки.

Зміни сприятимуть вивільненню людських ресурсів банків, які зараз використовуються для механічної, ручної роботи по кодуванню операцій. Це дозволить банкам направити більше зусиль на підвищення ефективності у застосуванні ризик-орієнтованих підходів при проведенні заходів з внутрішнього фінансового моніторингу.

«Такий крок став можливим завдяки результативній співпраці представникам Міжнародного валютного фонду, Державної служби фінансового моніторингу України, Міністерства фінансів України та Незалежної асоціації банків України, – зазначив директор Департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза. – Ми переконані, що подальша співпраця надасть змогу реалізувати Стратегію реформування системи звітності у сфері фінансового моніторингу. Зокрема, внести зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» в частині скорочення кількості ознак обов`язкового фінмоніторингу та підвищення ефективності внутрішнього фінансового моніторингу з застосуванням ризик-орієнтованого підходу’.

Постанова набирає чинності через 30 днів з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *