У Приватбанку вимушено визнали ще частину кредитів для «своїх» і отримали від пов`язаних осіб майна на 32 млрд. грн.

Приватбанк у звітності повідомив, що в рамках виконання вимоги НБУ щодо поліпшення якості активів і погашення частини інсайдерських кредитів його основні акціонери (а це І. Коломойський та Г. Боголюбов) до кінця червня передали у власність банку у формі вилученого забезпечення активи пов’язаних і третіх осіб справедливою вартістю близько 31,845 млрд грн.

«Банк планує здавати в оренду значну частину цих активів їх колишнім власникам, оскільки деякі з цих активів є складовою більш великих підприємств», – констатував Приватбанк.

privatbank insaid

Довідково

Як писав Finbalance, обсяг активів Приватбанку в січні-червні збільшився на 10,3 млрд грн – до 268,9 млрд грн. Це відбулося на фоні більш ніж різкого зростання обсягу «інших активів» – до 32,4 млрд грн (з 306 млн грн на 01.01.2016), що стало наслідком стрибка показника «забезпечення, отриманого у власність за неплатежі» – до 31,8 млрд грн (з 6 млн грн на початок року).

Із цим, не виключено, пов’язане в т.ч. скорочення обсягу вбудованих похідних фінансових активів на 7,5 млрд грн до 23,2 млрд грн (детальніше про них читайте тут), а також, що важливіше, – зменшення кредитного портфелю на 13,3 млрд грн до 176 млрд грн за рахунок скорочення обсягу позик юрособам на 14,6 млрд грн до 169,3 млрд грн.

Йдеться перш за все про падіння обсягу позик для компаній, які підставляють сферу «комерційна діяльність, фінансові операції та торгівля цінними паперами», до 9,7 млрд грн (з 17,63 млрд грн на 01.01.2016) і сектор «гірськолижний курорт, туризм та футбольні клуби» – до 2,57 млрд грн (з 8,33 млрд грн), а також промислового виробництва та хімічної промисловості (до 24,8 млрд грн з 27,76 млрд грн) й авіаперевезень (до 12,67 млрд грн з 14,14 млрд грн). Обсяг кредитів для виробництва та торгівлі феросплавами зріс до 35,84 млрд грн (з 32,5 млрд грн), а для агросектору, с/г машинобудування та харчової промисловості – до 31 млрд грн (з 29,5 млрд грн).

Як відомо, у всіх цих галузях має інтереси група «Приват». Що зрештою могло б слугувати опосередкованим підтвердженням неофіційних оцінок учасників банківського ринку, що реальна частка інсайдерських кредитів у портфелі Приватбанку сягає під 80-90%. Однак представники Приватбанку це категорично спростовують. Хоча банк у звітності неодноразово й зізнався в порушенні «інсайдерського» нормативу НБУ, проте далеко не в тих масштабах, про які «шепчуть злі язики».

З цим зрештою може бути пов`язана й проблематика «скупого» резервування під кредитний портфель. На 30.06.2016 обсяг резервів становив 27,8 млрд грн. Таким чином, сукупний кредитний портфель (з урахуванням резервів) був 203,8 млрд грн. Тобто частка резервів – 13,6%. Далеко не космічний показник, який дозволяв і дозволяє Приватбанку декларувати прибутки.

У 1-му півріччі в «інсайдерському» зрізі ситуація дещо змінилася. За офіційними даними Приватбанку обсяг активів, які він класифікує як інсайдерські, впав майже удвічі – до 9,85 млрд грн з 17,5 млрд грн. Зважаючи на згаданий стрибок обсягу «забезпечення, отриманого у власність за неплатежі» (ще раз – за півроку на 32 млрд грн), не виключено, що власники Приватбанку зробили його офіційним «держателем» частини своїх активів.

Навіщо вони це зробили? Очевидно, що мінімізувати потребу Приватбанку в докапіталізації.

Нагадаємо, на початку червня глава правління Приватбанк Олександр Дубілет заявляв, що цьому банку не потрібна докапіталізація, а є потреба ‘в проведенні узгодженої з Національним банком політики, пов`язаної з дозабезпеченням низки кредитів’. При цьому ще торік у жовтні О. Дубілет у коментарі для Finbalance зазначав, що Нацбанк вимагає докапіталізацію Приватбанку на 8 млрд грн. Він підкреслював, що банк не згодний з такою оцінкою і веде дискусії з НБУ. У грудні ж один з власників Приватбанку – Ігор Коломойський – в епатажному інтерв’ю для видання Politico (яке згодом він спростовував) зазначив, що глава НБУ Валерія Гонтарева в один день вимагає від Приватбанку докапіталізацію на 15 млрд грн., а в інший день – на 128 млрд грн… Очевидно, що такий широкий діапазон в оцінках докапіталізації зумовлювався невизначеністю в питанні тих-таки інсайдерських кредитів на балансі Приватбанку й формування резервів під них.

Судячи з усього (і в т.ч. реструктуризації Нацбанком боргів Приватбанку по рефінансуванню – на фоні порушень умов кредитних договорів, що мали місце до того), між НБУ та Приватбанком був знайдений компроміс. Без політичного «благословіння» Банкової це, звичайно, було б у принципі не можливим.

Відкритим тільки лишається питання – чи сприйняв цей «компроміс» МВФ? Якщо ж ні (про що є неформальні сигнали), чи не тому це є однією з причин затримки з наданням Україні третього траншу кредиту?..

Finbalance

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *