Білоруські слідчі звинувачують Лагуна в розкраданні коштів "Дельта Банку"

Печерський райсуд м. Києва ухвалою від 08 серпня відмовив адвокату Миколи Лагуна в скасуванні арешту майна у кримінальному провадженні №15088000013, який був накладений слідчим суддею цього суду 30 березня поточного року в рамках міжнародної правової допомоги.

Згідно з документом, Головне слідче управління центрального апарату Слідчого комітету Республіки Білорусь встановило, що акціонер і член ради директорів білоруського «Дельта Банку» (за даними фінустанови, її єдиним власником був М. Лагун; в Україні він контролював однойменний теж збанкрутілий «Дельта Банк»), діючи в змові з головою правління вказаної фінустанови, його заступником, членом ради директорів – незалежним директором та іншими особами за попередньою змовою в період часу з грудня 2012 року по березень 2015 року, в результаті фінансово-господарських взаємовідносин з «Banbury Management Limited» (Беліз) навмисно створили і в подальшому збільшували [слід розуміти, заборгованість, – ред.], а також приховали неплатоспроможність білоруського «Дельта Банку», чим спричинено шкоду кредиторам (клієнтам та вкладникам) в особливо великому розмірі.

«Вказані особи, в період часу з грудня 2012 року по березень 2015 року, перебуваючи в місті Мінськ з використанням реквізитів і розрахункових рахунків «Banbury Management Limited», здійснили розкрадання грошових коштів «Дельта Банку» в особливо великому розмірі», – констатується в ухвалі Печерського райсуду м. Києва.

У документі вказується, що 02.11.2015 слідчий Слідчого комітету Республіки Білорусь за погодження в т.ч. заступника Генпрокурора цієї країни санкціонував накладання арешту на майно М. Лагуна. У відповідь на запит МВС України повідомило, що М. Лагун, зокрема, є власником трьох автомобілів марки Land Rover Range Rover та PORSHE. 30 березня Печерський райсуд м. Києва наклав арешт на вказане рухоме майно. 08 серпня суд відмовив адвокату в задоволенні клопотання щодо зняття цього арешту, оскільки вирішив, що відповідні доводи захисника М. Лагуна необґрунтовані.

Нагадаємо, білоруський «Дельта Банк» був визнаний банкрутом у 2015 році. Він спеціалізувався на споживчому кредитуванні, був 16-им за величиною активів на білоруському ринку (серед 29-ти його учасників). Як заявляли органи влади Білорусі, активів банку було недостатньо, щоб розрахуватися з понад трьома тисячами кредиторів. На 18 травня 2015 року власний капітал фінустанови був мінус 313 млрд білоруських рублів.

М. Лагун в коментарі для ‘Форбс Україна’ запевняв, що після рішення Нацбанку України про визнання проблемним українського ‘Дельти Банку’ Нацбанк Білорусі вимагав миттєвого погашення рефінансування, виданого білоруському ‘Дельта Банку’. І відразу ж ввів до нього тимчасову адміністрацію. Лагун стверджував, що в нього були можливості стабілізувати ситуацію, проте «наш бізнес просто розірвали за рішенням зверху» (цитата). Також він казав, що планує судитися з білоруською владою.

Довідково про український «Дельта Банк»

За даними Фонду гарантування, на 01 серпня вкладникам цієї фінустанови в межах гарантійної суми було виплачено 15,5 млрд грн (96,6% запланованих виплат). Вони здійснювали в основному за рахунок емісійних коштів НБУ (в т.ч. монетизації Нацбанком ОВДП, які для Фонду гарантування випустив Мінфін).

У червні поточного року Фонд гарантування затвердив ліквідаційну масу «Дельта Банку»: оціночна вартість – 29,04 млрд грн. при балансовій вартості 85,55 млрд грн.

У березні директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник заявляв, що в поточному році Нацбанк за рахунок застави по кредитам рефінансування планує отримати близько 4,4 млрд грн. надходжень «від очікуваних і вже накопичених погашень за портфелем Дельта Банку»

Крім того, в НБУ заявляли, що намагаються в суді стягнути з М. Лагуна 766,85 млн грн. за майновим поручительством по кредитам рефінансування для «Дельта Банку». Як зазначалося, М. Лагун надав майнове поручительство на 766,848 млн гривень під земельні ділянки.

За даними НБУ, на 01.03.2015 борг «Дельта Банку» перед НБУ становив 9,3 млрд грн. Він отримував рефінансування і за часів керівництва в НБУ І. Соркіна, і С. Кубіва, і В. Гонтаревої.

Як писав Finbalance, 12 березня Печерський райсуд м. Києва задовольнив позов українського Ощадбанку щодо стягнення з мажоритарного акціонера «Дельта Банку» (як поручителя) заборгованості за договором №151210-Л2 від 15 грудня 2010 року про відкриття та ведення кореспондентського рахунку в сумі 948 млн грн; заборгованість за договором №151210-Л1 від 15 грудня 2010 року про відкриття та ведення кореспондентського рахунку в сумі 111,8 млн дол та 12,45 млн євро. Тоді ж суд першої інстанції відмовив М. Лагуну в задоволенні зустрічного позову до Ощадбанку про визнання договору поруки недійсним. У кінці квітня Апеляційний суд м. Києва відкрив апеляційне провадження на рішення Печерського суду (за скаргою М. Лагуна).

Наразі Finbalance не володіє інформацією, чи фігурує М. Лагун в тому чи іншому кримінальному провадженні українських правоохоронних органів щодо сумнівних операцій українсьокго ‘Дельта Банку’ (в т.ч. в контексті згаданого вище рефінансування НБУ).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *