Викриття “липових дипломів” докотилося до Ради: 10 відомих осіб

Пропонуємо вам підбірку найгучніших скандалів з фальшивими дипломами чиновників, нардепів та інших скандально відомих осіб.

Від 5 до 15% нардепів мають фальшиві дипломи, – підрахували фахівці з питань освіти. Скандали з їх підробкою торкнулися навіть високопосадовців держави. Є один нюанс: аби бути депутатом Верховної Ради, документ про вищу освіту мати не обов’язково. А от щоб бути чиновником, його наявність є необхідною умовою. Тому найчастіше з підробленим дипломом “паляться” саме місцеві посадовці.

Виходить, раз документ фальшивий — значить, несправжній і чиновник. Скандалів з підробленими документами високопосадовців в нашій країні – хоч греблю гати. Журналісти програми телеканалу “Еспресо” – “ШУСТРОВА LIVE” зібрали найрезонансніші з них.

10-те місце — Роман Зварич

Розпочинає рейтинг – один із найближчих соратників екс-президента Віктора Ющенка – Роман Зварич. Гучний дипломний скандал стосовно нього вибухнув одразу після Помаранчевої революції. Навесні 2005 року з’ясувалося, що тодішній міністр юстиції, який до призначення і отримання українського громадянства був підданим США, ніколи не значився професором Колумбійського університету. Ба більше, Зварич не мав і докторського ступеню та навіть диплому магістра Колумбійського університету, як вказувалося в його біографії.

Попри те, що ця інформація набула тоді суспільного розголосу, Зварич продовжував працювати в Кабінеті міністрів. Скандал із його фальшивим дипломом був першим ударом по іміджу “помаранчевої” команди Ющенка. Після якого міністр юстиції змушений був визнати брехню, як і те, що взагалі не має юридичної освіти.

9-те місце — Андрій Кислинський

Дев’яте місце посів екс-заступник голови СБУ Андрій Кислинський. 2009 року вищезгаданий Ющенко звільнив його з посади за використання підробленого диплому Київського національного університету ім. Шевченка. Липовий диплом цього вишу дозволив чиновнику зайняти почесний і високий пост у Службі Безпеки. Тоді він відповідав за “розкриття історичної правди” про Голодомор в Україні і заявляв всім, що являється випускником університету Шевченка, а його спеціальність “історія”. Перевірка Міносвіти засвідчила, що в цьому виші Кислинський не навчався. При цьому, в архіві університету, де нібито вчився Кислинський, відповіли, що такого студента у них взагалі не було.

В 1994 році Кислинський не був зарахований в університет, в 2000 році – не завершував освіту в ньому, а диплом, пред’явлений ним, не відповідає зразку диплома, який видавався університетом в 2000 році. Сам Кислинський в інтерв’ю відмовився згадувати свої студентські роки.

8-ме місце — Оксана Калетник

На восьмій сходинці нашого рейтингу перебуває Оксана Калетник. У 2010 році, коли навколо її диплому розгорілася неприємна історія, вона була народною депутаткою від фракції КПУ. Нинішній міністр інформаційної політики Юрій Стець тоді заявив, що Національний університет імені Тараса Шевченка ніколи не видавав диплом, який Калетник надала у Верховну Раду.

7-ме місце — Владислав Каськів

Сьоме місце разом зі своїм “липовим” дипломом посів Владислав Каськів. Екс-голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України.

“Поширена інформація – суцільна брехня і перекручування фактів. Вважаю нижче своєї гідності спростовувати інформацію, яка є простим замовленням”. У підтвердження своїх слів, чиновник розмістив на сайті відомства диплом спеціаліста Національного педуніверситету ім.Драгоманова, отриманий в 2006 році за спеціальністю “вчитель історії”, а також диплом магістра Національної академії державного управління при президентові України.

Чим власне і розвінчав справжність цих документів. Як виявилось, у 2005-му університет Драгоманова таки зарахував Каськіва студентом. Однак, через три місяці після вступу, без отримання ступеня “бакалавра”, наказом університету, Каськів перевівся вже на “спеціаліста”. А ще через два місяці, він був відрахований зі складу студентів у зв’язку з отриманням диплому “спеціаліста” і закінченням вищого навчального закладу. Каськів так і не зміг пояснити, як він отримав диплом за 5 місяців.

6-те місце — Наталія Королевська

На шостій позиції у рейтингу – Наталія Королевська. Її так званою “Освітою” в правоохоронних органах зайнялися близько трьох років тому. Тоді в розпорядженні міліції опинилися матеріали, які свідчать, що в ту пору міністр соціальної політики користувалася “липовими” документами. Головне слідче управління МВС перевіряло два факти: підробку академічної довідки і диплома про освіту.

Довідка свідчила про те, що Королевська нібито вчилася в Міжнародному інституті управління, бізнесу і права. Завдяки цьому документу вона була переведена на другий курс університету ім.Володимира Даля. Але, як встановило слідство, ліцензії на освітню діяльність у цього інституту не було. Це підтвердило Міністерство освіти і науки України. Незважаючи на факти, управління МВС згодом закрило це кримінальне провадження ніби у зв’язку “з відсутністю складу злочину”. Саму Королевську так і не допитали у цій справі, втім як і керівників неіснуючого університету.

5-те місце — Микола Рудьковський

У березні 2007 року фігурантом дипломного скандалу став екс-міністр транспорту і зв’язку Микола Рудьковський. Він сфальсифікував диплом Чернігівського педагогічного університету. Будучи зарахованим до вузу в 1985 році, він нібито кілька разів брав академвідпустку, відновлювався потім відраховувався. В 91-му виїхав до Москви, а потім до Австрії, але в 96-му все ж нібито отримав диплом. Факт підробки було викрито у травні 2002-го.

В особистій картці нардеп вказав іншу дату закінчення Чернігівського педа: 1994 рік. У 97-му році, коли Рудьковський став керувати в “Укргазпромі”, він подав фотокопію ще одного диплома, нібито він закінчив Російську економічну академію ім.Плеханова. Однак в офіційному листі ректора академії мова йде про те, що Рудьковський їх диплом ніколи не отримував, а сам документ з такими реквізитами не видавався.

4-те місце — Георгій Тука

Балотуючись в 2014-му році до парламенту, нинішній Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука вказав, що “з 1982 по 1986 роки навчався в Київському політехнічному інституті. Ключове слово – “навчався”. З якихось причин Тука так і не довчився, бо набір КПІ 1982-го – випустився через п’ять років, в 1987-му. Проте минулого року біографія волонтера Туки зазнала колосальних змін: виявилося, що він зовсім не навчався в КПІ, а закінчив в 1991 році Севастопольський приладобудівний інститут.

Факт підробки Георгієм Тукою диплома доводить і архівна довідка з університету, яка засвідчує: така людина там ніколи не навчалася. Більше того, Тука сам загнав себе в кут. Відвідуючи 18 серпня підприємства в Сєвєродонецьку, він сказав буквально таке: “Я приємно здивований. Давно не бачив такого високотехнологічного виробництва у нас в країні. Тим більше, що я навчався в Київському політехнічному інституті на факультеті систем управління та автоматизації технічного процесу”

3-тє місце — Борислав Береза

Відкриває трійку лідерів – Борислав Береза, який нещодавно боровся за крісло столичного мера. Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти народного обранця. Мовляв, він настільки боявся впасти обличчям у бруд перед колегами-депутатами, що приніс до Апарату Верховної Ради копію “липового” диплому про закінчення Київського національного економічного університету. До того ж – з відзнакою.

Проте на запит генпрокуратури, ректор університету Анатолій Павленко спростовує видачу диплома КНЕУ народному депутату, Бориславу Березі.

2-ге місце — Борис Ложкін

Срібло отримує Борис Ложкін. Він вигадав відомості про вищу освіту, яку нібито здобув у міфічному інституті у США. Керівник Адміністрації президента з’явився в Україні 10 червня — через три дні після того, як Порошенко зачитав присягу. З біографії Ложкіна можна дізнатися, що у 1992 році він закінчив Міжнародний інститут гуманізації та розвитку у Штатах за фахом “менеджер вищої ланки управління”.

Однак, як виявилось, такого інституту в США немає, а диплом Бориса Ложкіна насправді виданий приватним навчальним закладом, зареєстрованим в Сумах, і який не має ніяких ліцензій на освітню діяльність від Міносвіти України.

1-ше місце — Андрій Слюсарчук

“Золото” у нашому рейтингу отримує людина, яка не має відношення до політики. Мова піде про “липового” професора Андрія Слюсарчука — більш відомого, як Доктор Пі. Не маючи спеціальної освіти, він за книжками, вивчив схему роботи з трепаном та іншими хірургічними інструментами, а потім вже на практиці відточив цю процедуру на живих людях.

Результат таких дослідів – жахливий. Міліціонери не знайшли жодної людини, яка вижила після операції Слюсарчука. Доктор Пі був арештований в кінці 2011 року. Суд позбавив його волі на вісім років. На засіданні Слюсарчук уперше показав дублікат диплома про вищу медичну освіту з Московського університету. Прокурор запевнив, що диплом фальшивий, а вирок є законним.

espreso.tv

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *