Банкіри – до НБУ про ризикові операції: дайте чіткі критерії

Асоціація «Український кредитно-банківський союз» запропонувала Нацбанку переглянути ознаки здiйснення банками ризикової дiяльностi з фiнмонiторингу та роз‘яснити «нечiткі абстрактні норми», йдеться в заяві УКБС.

«УКБС підтримує заборону на ризикову діяльність, яка загрожує інтересам вкладників/інших кредиторів. Одночасно вважає, що вимоги регулятора з цього питання залишаються множинними та невичерпними. Так, під виглядом боротьби із схемними операціями Нацбанк у черговий раз розширив ознаки здiйснення банками ризикової дiяльностi з фінмоніторингу (постанова НБУ вiд 02.08.2016 № 365 – зміни до Положення про застосування НБУ заходів впливу).

Експерти УКБС зазначають, що ці додаткові ознаки допускають вкрай широке тлумачення, що поширює їх на будь-яку фіноперацію будь-якого клієнта. Зокрема, до ризикових віднесено фіноперації, характер або наслідки яких «дають підстави вважати, що вони можуть бути пов`язані» з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією безготівкових коштів в готівку, здійсненням фіктивного підприємництва, ухиленням від оподаткування тощо.

Крім цього, окремі норми перекладають на банки невластиві функції: проведення технiчної експертизи документів, достовiрностi отриманої вiд клiєнтiв інформації та вводять вiдповiдальнiсть банків лише згідно припущень.

Експерти УКБС зазначають, що нечіткі формулювання постанови потребують роз‘яснення регулятора. Зокрема, механізм визначення та документального підтвердження банками: очевидної економічної доцільності (сенсу) проведення фіноперацій, ознак фіктивного підприємництва, уникнення від оподаткування тощо. Крім цього, для впровадження банками відповідного програмного забезпечення необхідно конкретизувати та кількісно виразити «схемні», «багатомільйонні» фінансові операції», – йдеться в заяві.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *