Платинум банк і справа "імені" Рожкової: слідчим дали дозвіл на виїмку документів у Фінбанку

18 серпня Печерський райсуд м. Києва своєю ухвалою надав слідчим Нацполіції дозвіл на тимчасовий доступ до документів (з можливістю вилучення їх копій), які перебувають у володінні Фінбанку та стосуються ТОВ «Тітан-Південь», ТОВ «Кодос Інвест», ПП «Логістик Транс», ТОВ «Стратагема-Інвест», ТОВ «Ошер», ТОВ «ФК «Реал-Інвест». Відповідний дозвіл було надано в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні №42016000000000885.

Як констатується в ухвалі суду, «у ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ПАТ «Платинум Банк» здійснили розтрату і заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, уклавши у період з грудня 2013 року по лютий 2014 років кредитні договори з компаніями ТОВ «Тітан-Південь», ТОВ «Кодос Інвест», ПП «Логістик Транс», ТОВ «Стратагема-Інвест», ТОВ «Ошер», ТОВ «ФК «Реал-Інвест» та ТОВ «ФК Бізнесфінанс», службові особи яких підконтрольні пов`язаним з цим банком особам і мають ознаки фіктивності, без наміру виконання вказаними суб`єктами підприємницької діяльності зобов`язань за цими договорами, спричинивши шкоду банку в особливо великих розмірах на загальну суму понад 1,1 млрд. грн.».

Довідково

Нинішній заступник глави правління НБУ Катерина Рожкова в листопаді 2013 року була призначена членом правління «Платинум Банку», заступником глави правління банку на фоні зміни складу його акціонерів. До цього (з 2010 року) вона працювала заступником глави правління Фінбанку.

У червні 2014 року вона стала в.о. глави правління «Платинум Банку» (тоді ж з посади був звільнений Грегорі Краснов – пішов заступником глави наглядової ради Платинум Банку).

10 червня 2015 року К. Рожкова була призначена директором департаменту банківського нагляду НБУ. 19 січня 2016 року вона пішла на підвищення, ставши в.о. заступника глави правління НБУ.

За даними НБУ основним бенефіціаром Фінбанку є бізнесмен Олександр Грановський. Нещодавно ж його партнер – Борис Кауфман – звернувся в НБУ за дозволом на придбання 75%+1 акція «Платинум Банку».

Б. Кауфману та О. Грановському приписують неофіційний вплив на «Платинум» ще з кінця 2013 року. Водночас торік у коментарі для Finbalance тодішній в.о. глави правління «Платинум Банку» Катерина Рожкова цю інформацію спростовувала. Щоправда, показовим може бути факт, що екс-глава правління Фінбанку Костянтин Смольський сьогодні є главою правління «Платинум Банку». А торік Катерина Рожкова, будучи в.о. глави правління Платинум Банку, також розповідала Finbalance про придбання кредитного портфелю портфелю «Платинум Банком» у Фінбанку на суму близько 1 млрд грн.

До речі, Григорій Гуртовий (міноритарний акціонер «Платинум Банку» і глава спостережної ради; за оцінками НБУ має вирішальний вплив на фінустанову, незалежно від формального володіння; мав намір придбати 70% акцій банку, проте процес отримання погодження в НБУ був загальмований на фоні інформації про його затримання в Ізраїлі) торік не заперечував інформацію, що в 2013 році інвестиційна компанія ICU (серед співвласників якої до призначення главою НБУ в 2014 році була В. Гонтарева), брала участь в операції продажу «Платинум Банку» в 2013 році. Згодом партнер ICU Макар Пасенюк входив до наглядової ради «Платинум Банку».

Як писав Finbalance, згадані вище компанії TOB «Стратагема-Інвест», TOB «Тітан-Південь», TOB «Кодос Інвест» фігурують в матеріалах кримінального провадження №32015210000000119 досудове слідство по якому здійснює управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Тернопільській області. За даними слідства, низка підприємств з ознаками фіктивності сприяли мінімізації оподаткування, зокрема, ТОВ «ТК «Мегаполіс-Україна» (нещодавно перейменоване в «Тедіс Україна» – одного з ключових операторів ринку тютюнових виробів в Україні), що призвело в т.ч. до ненадходження акцизного податку та ПДВ в сумі 254,327 млн грн. У компанії ‘Мегаполіс-Україна’ публічно визнавали, що Б. Кауфман є одним з її співвласників.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *