НБУ: борг банків по кредитам рефінансування за 8 місяців зменшився на 25 млрд грн.

За даними НБУ, заборгованість банків перед ним за основною сумою кредитів рефінансування за вісім місяців 2016 року зменшилась на 25 млрд грн (-25.2%) – до 74.35 млрд. грн. Таким чином, обсяг заборгованості став нижчим від рівня на 01 січня 2014 року (76.12 млрд. грн.).

Усього на 01 вересня 2016 року заборгованість банків за стабілізаційними кредитами становить 72.55 млрд. грн, за короткостроковими кредитами на підтримку ліквідності – 1.8 млрд. грн.

Платоспроможні банки за вісім місяців 2016 року зменшили заборгованість перед НБУ за кредитами рефінансування на 44.4% (22.35 млрд. грн.) – до 28 млрд. грн., неплатоспроможні – на 5.5% (до 46.4 млрд. грн.).

«З середини 2015 року Національний банк використовує виключно монетарні інструменти підтримки ліквідності банків, терміни погашення яких не перевищують трьох місяців. Банки отримують кредити рефінансування в результаті тендерів з підтримання ліквідності банків. Усі банки, які подають заявки на такий тендер та надають високоліквідні застави (ОВДП, депозитні сертифікати, кошти в іноземній валюті), отримують кредит автоматично.

У 2016 році всі кредити надавались виключно на тендерах під заставу облігацій внутрішньої держпозики та валюти, що робить такі кредити без ризиковими», – уточнюють в НБУ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *