Приватбанку слід привести розмір капіталу у відповідність до вимог НБУ

Протокол зборів акціонерів Приватбанку, які відбулися 26 серпня, свідчить, що на них, зокрема, розглядалося питання проведеного Нацбанком комплексного інспектування Приватбанку за період діяльності з 01.05.2014 по 01.01.2016 за такими напрямками діяльності банку:

– якість кредитного портфелю;

– виконання зобов’язань за кредитними договорами з НБУ;

– менеджмент;

– претензійно-позовна робота та дебіторська заборгованість;

– ринкові ризики; операційний ризик;

– фінансові інвестиції;

– інкасація, касові та валюто обмінні операції;

– нематеріальні рахунки;

– достатність надходжень;

– капітал; ліквідність;

– якість внутрішнього аудиту;

– стан впровадження системи управління інформаційною безпекою;

– операції кіпрської філії;

Далі – цитата з протоколу: 

«Інспектування здійснено фахівцями НБУ на підставі інформації станом на 01.01.2016, однак всі значні події в діяльності банку, що відбулися протягом періоду інспектування, також знайшли своє відображення у Звіті.

У Звіті про інспектування надано низку рекомендацій, з якими керівництво банку ознайомлено. Рекомендації спрямовані на приведення діяльності банку та розміру його капіталу у відповідність до вимог НБУ, зменшення ризиків, притаманних діяльності банку, та їх адекватну оцінку, вдосконалення системи ризик-менеджменту, корпоративного управління та роботи внутрішнього аудиту, підвищення ефективності системи внутрішнього контролю, приведення у відповідність бухгалтерського обліку операцій, достовірне відображення інформації у фінансові та статистичній звітності, доопрацювання внутрішніх нормативних документів, підвищення рівня інформаційної безпеки та зменшення інформаційних ризиків тощо.

Для виправлення виявлених недоліків в діяльності банку, Національним банком України запропоновано банку у термін до трьох років впровадити дієві заходи щодо усунення виявлених порушень та виконання рекомендацій Національного банку, що відображені у Звіті».

За підсумками розгляду вказаного питання збори акціонерів Приватбанку доручили правлінню впровадити «дієві заходи з метою зменшення ризиків у діяльності банку та забезпечення виконання зобов’язань перед вкладниками та кредиторами», а наглядовій раді – здійснити за цим контроль.

Як писав Finbalance, на цих же зборах було ухвалено рішення про збільшення статутного капіталу Приватбанку на 2,58 млрд грн за рахунок спрямування частини прибутку 2015 року та частини нерозподіленого прибутку за минулі роки.

На початок 2016 року Приватбанк декларував показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу на рівні 10,7% (вимога НБУ – без врахування кризових пом’якшень – 10%).

У червні глава НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що програма рекапіталізації ‘Приватбанку’ була підписана наприкінці минулого року – на початку поточного року, також підписаний гарантійний лист акціонера. «У нас програма рекапіталізації йде за планом. Ми не можемо вам гарантувати наступні три роки, як вона піде. На сьогоднішній день все йде за планом», – констатувала В. Гонтарева.

Тоді ж глава правління Приватбанк Олександр Дубілет запевняв, що цьому банку не потрібна докапіталізація, а є потреба ‘в проведенні узгодженої з Національним банком політики, пов`язаної з дозабезпеченням низки кредитів’.

Торік у жовтні О. Дубілет у коментарі для Finbalance зазначав, що Нацбанк вимагає докапіталізацію Приватбанку на 8 млрд грн. Він підкреслював, що банк не згодний з такою оцінкою і веде дискусії з НБУ. У грудні ж один з власників Приватбанку – Ігор Коломойський – в епатажному інтерв’ю для видання Politico (яке згодом він спростовував) зазначив, що глава НБУ Валерія Гонтарева в один день вимагає від Приватбанку докапіталізацію на 15 млрд грн., а в інший день – на 128 млрд грн…

Очевидно, що такий широкий діапазон в оцінках докапіталізації зумовлювався невизначеністю в питанні тих-таки інсайдерських кредитів на балансі Приватбанку й формування резервів під них.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *