Націоналізація Приватбанку: влада та МВФ підготували план дій на випадок кризи

В оновленому Меморандумі про економічну та фінансову політику, підготовленому в рамках співпраці між Україною та МВФ (його оприлюднило видання «Апостроф»), констатується, що на випадок кризи (непередбачених обставин) влада підготувала план дій у разі виникнення в системних банків потреби у входженні держави в їх капітал.

Як підкреслюється в документі, це зроблено у відповідності з міжнародною практикою та на принципах, погоджених з МВФ та Світовим банком (див. нижче витяг з Меморандуму).

За відповідних умов цей план серед іншого передбачає подання Нацбанком звіту для Кабміну з оцінкою необхідних вливань капіталу в 3-річному горизонті та аналізом життєздатності фінустанови. Мета – мінімізувати втрати держави. У разі націоналізації, Мінфін буде наймати відому міжнародну компанію, яка займатиметься в т.ч. вирішенням питання інсайдерських кредитів.

Нагадаємо, в лютому НБУ визначив три системно важливі банки в Україні: Приватбанк та державні Укрексімбанк та Ощадбанк.

В останні тижні в деяких ЗМІ з’являлася неофіційна інформація щодо переговорів між Петром Порошенком та Ігорем Коломойським про подальшу долю Приватбанку (в прив`язці з телеканалом ‘1+1’), у т.ч. – в контексті можливої націоналізації цієї фінустанови. У банку подібні дані означували як (цитата) «з розряду фантазій». Детальніше про питання інсайдерських кредитів Приватбанку та його докапіталізацію див. нижче (під витягом з Меморандуму з МВФ) .

privatbank mvf nacionalizaciya

Довідково

Як повідомлялось раніше, Приватбанк у звітності повідомив, що в рамках виконання вимоги НБУ щодо поліпшення якості активів і погашення частини інсайдерських кредитів його основні акціонери (а це І. Коломойський та Г. Боголюбов) до кінця червня передали у власність банку у формі вилученого забезпечення активи пов’язаних і третіх осіб справедливою вартістю близько 31,845 млрд грн. «Банк планує здавати в оренду значну частину цих активів їх колишнім власникам, оскільки деякі з цих активів є складовою більш великих підприємств», – констатував Приватбанк.

26 серпня на зборах акціонерів Приватбанку було ухвалено рішення про збільшення статутного капіталу Приватбанку на 2,58 млрд грн за рахунок спрямування частини прибутку 2015 року та частини нерозподіленого прибутку за минулі роки.

На початок 2016 року Приватбанк декларував показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу на рівні 10,7% (вимога НБУ – без врахування кризових пом’якшень – 10%).

У червні глава НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що програма рекапіталізації ‘Приватбанку’ була підписана наприкінці минулого року – на початку поточного року, також підписаний гарантійний лист акціонера. «У нас програма рекапіталізації йде за планом. Ми не можемо вам гарантувати наступні три роки, як вона піде. На сьогоднішній день все йде за планом», – констатувала В. Гонтарева.

Тоді ж глава правління Приватбанк Олександр Дубілет запевняв, що цьому банку не потрібна докапіталізація, а є потреба ‘в проведенні узгодженої з Національним банком політики, пов`язаної з дозабезпеченням низки кредитів’.

Торік у жовтні О. Дубілет у коментарі для Finbalance зазначав, що Нацбанк вимагає докапіталізацію Приватбанку на 8 млрд грн. Він підкреслював, що банк не згодний з такою оцінкою і веде дискусії з НБУ. У грудні ж один з власників Приватбанку – Ігор Коломойський – в епатажному інтерв’ю для видання Politico (яке згодом він спростовував) зазначив, що глава НБУ Валерія Гонтарева в один день вимагає від Приватбанку докапіталізацію на 15 млрд грн., а в інший день – на 128 млрд грн…

Очевидно, що такий широкий діапазон в оцінках докапіталізації зумовлювався невизначеністю в питанні тих-таки інсайдерських кредитів на балансі Приватбанку й формування резервів у т.ч. під них.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *