Суд заборонив Вороніну з «Укргаз-Енерго» виїжджати закордон до сплати майже 900 мільйонів боргу

Суд заборонив голові правління ПАТ «Укргаз-Енерго» Ігорю Вороніну перетинати державний кордон, поки підприємство не виплатить 873,56 млн грн. на користь «Укртрансгазу», «Родовід банку» і держбюджету.

Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м. Києва від 7 вересня.

Представник Департаменту державної виконавчої служби Мін’юсту в суді повідомив, що у них на виконанні знаходиться зведене виконавче провадження, об’єднане у зведене 09.06.2015, по виконанню:

  • наказу Госпсуду м. Києва від 03.2011 про стягнення з «Укргаз-Енерго» на користь ДК «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України» 580,54 млн грн основного боргу за надані послуги з транспортування природного газу;
  • наказу Госпсуду м. Києва від 04.2015 про стягнення з «Укргаз-Енерго» на користь «Родовід банку» безпідставно отриманих коштів в сумі 283,29 млн грн;
  • постанови відділу примусового виконання рішень Державної виконавчої служби про стягнення з «Укргаз-Енерго» на користь держави 9,73 млн грн виконавчого збору.

Державний виконавець вказав, що станом на 01.08.2016 «Укргаз-Енерго» ухилялося від добровільної сплати вказаних коштів – у встановлені законодавством строки сума боргу не сплачена.

З березня 2014 р. найбільший пакет акцій 50% акцій ЗАТ «Укргаз-Енерго» має кіпрська компанія Centragas Holding Limited. Раніше цей пакет належав швейцарській компанії «Росукренерго», якою володіють російський «Газпром» і Centragas Holding AG Дмитра Фірташа.

Решта 50% акцій оформленi глобальним сертифiкатом до розподiлу за власниками. Раніше цим пакетом володів НАК «Нафтогаз Україна», який разом з «Росукренерго» засновував ЗАТ «Укргаз-Енерго» у 2006 році.  Проте в листопаді 2013 року пакет акцій «Нафтогазу» зменшився з 50% до нуля.

Основними видами діяльності «Укргаз-Енерго» є добування природного газу, торгівля газом через локальні трубопроводи, а також оптова торгівля твердим, рiдким, газоподiбним паливом i подiбними продуктами.

Ігор Воронін очолює «Укргаз-Енерго» з 2006 року. У 2001-2002 рр він був помічником першого віце-прем’єра Олега Дубини, після чого до 2005 р працював заступником голови правління «Нафтогазу України» Юрія Бойка.

За даними «Ліги», Воронін нещодавно повернувся на ринок імпорту газу. Його фірма ТОВ «Метіда» з листопада 2015 року поставляє в Україну газ, який купує у «Axpo Trading AG».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *