Керівник «Укртрансгазу» заявив, що тендери на 4 мільярди має виграти державно-порошенківський завод

Основним підрядником «Укртрансгазу» по реконструкції компресорних станцій на очікувану суму 4,12 млрд грн. має стати держпідприємство «Зоря»-«Машпроект».

Про це 20 вересня на зустрічі з журналістами заявив голова «Укртрансгазу» Ігор Прокопів, повідомляє «Бізнес. Цензор».

За словами Прокопіва, необхідність заміни газоперекачувальних агрегатів виявлена ще в 1997 році. Їх заміна дасть можливість економити 220 млн кубометрів газу на рік. А якщо не провести, то виникне загроза газопостачання південних областей та транзиту на Балкани.

«Заточеність» тендера під Сумське науково-виробниче об’єднання Костянтина Григоришина голова УТГ заперечує. За його словами, основні агрегати може виготовити державне підприємство «Зоря»-»Машпроект» (Миколаїв), яке зараз управляється «Укроборонпромом».

«Ми з главою «Зорі» Костянтином Картошкіним провели вже десятки переговорів», – сказав Прокопів.

Сумське НВО і Запорізький завод «Мотор-Січ» В’ячеслава Богуслаєва також можуть взяти участь в проекті, але що не ключові підрядники, наполягає Прокопів.

За його словами, західні виробники, наприклад, Siemens, теж можуть брати участь в тендері. Але, через курсову різницю їх пропозиція буде в 1,5 рази дорожче.

Відомо, що реконструкцію компресорних станцій на магістральних газопроводах України ще у 2015 році лобіювали саме представники «Укроборонпрому».

ДК «Укроборонпром» з 2014 року очолює Роман Романов, який перед цим очолював у 2014 році виборчу компанію кандидата в президенти Петра Порошенка по Херсонській області.

ДП «Зоря»-»Машпроект» після перемоги Порошенка на президентських виборах очолив Костянтин Картошкін. До цього він з 2009 року очолював «Севастопольський морський завод». Цей завод у 2010 році Григоришин продав Порошенку.

Директором по закупівлям «Зорі»-«Машпроект» з 2014 року є Костянтин Приходько, який раніше працював на заводі «Запоріжтрансформатор» Григоришина.

Нагадаємо, «Укртрансгаз» оголосив тендери на реконструкцію компресорних станцій «Ананьїв», «Задніпровська» і «Південнобузька» на очікувану суму 4,12 млрд грн. на початку вересня. У той самий час перший віце-премєр-міністр економрозвитку Степан кубів видав наказ про перепідпорядкування «Укртрансгазу» з «Нафтогазу України» до міністерства економрозвитку. Це викликало критику з боку голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва та Європейського банку реконструкції та розвитку. Після цього Кубів призупинив дію свого наказу, а Коболєв пообіцяв звільнити Прокопіва відразу по поверненню контролю над «Укртрансгазом».

Керівник «Укртрансгазу» Ігор Прокопів раніше очолював Івано-Франківську міську організацію партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка, нині звільненого з посади прем’єр-міністра.

Оголошення мільярдних тендерів під час спроби перепідпорядкування «Укртрансгазу» Прокопів назвав простим співпадінням.

За даними джерела «Наших Грошей» на митниці, в останні роки одним з регулярних покупців газотурбінних двигунів «Зорі»-«Машпроект» було московське ТОВ «Спецрегіонпоставка». Через цю компанію також йдуть значні експортні обсяги вищезгаданих заводів Горигоришина – «Запоріжтрансформатора» і СНПО. Однак у 2016 році поки що жодної поставки від «Зорі»-«Машпроект» на «Спецргіонпоставку» ще не було.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *