За півтора роки «деолігархізації» вартість енергії від Ахметова з дозволу порошенківців зросла вдвічі

Станом на 10 жовтня середня ціна продажу електроенергії ТЕС в ОРЕ склала 1,63 грн./МВт.г, повідомляється на сайті ДП «Енергоринок».

За оцінкою колишнього члена НКРЕКП Андрія Геруса це зростання є «шокуючим». Нинішній тариф вдвічі більший від весняного 2015 року на рівні 0,8 грн.

При цьому запаси вугілля на складах є вдвічі меншими у порівнянні з початком опалювального сезону 2015 року.

taryf ua ee

Нагадаємо, нинішні голова НКРЕКП Дмитро Вовк влітку 2015 року заявляв, що за «останні п’ять років тариф теплової генерації зріс у майже два рази при стабільному курсі, що робило його найбільш дорогим у Європі, а все завдяки співробітництву з лояльними чиновниками, багато з яких до цих пір при владі».

Свою заяву Вовк зробив у контексті того, що «прикриваючись темою тарифів ДТЕК сьогодні де-факто зриває план накопичення вугілля, чим ставить під загрозу галузь і країну».

Нагадаємо, невдовзі після тієї заяви Вовка НКРЕКП приступило до розробки формули розрахунку ціни вугілля, яка закладається у собівартість виробництва електроенергії на ТЕС. Вона була введена у квітні 2016 року і отримала неофіційну назву «Роттердам+», бо відтоді ціна вугілля складається з його вартості у порту Роттердама, до якої додається вартість транспортування вугілля з Голландії до України.

Найбільшими виробниками «вугільної» електроенергії є ДТЕК Ріната Ахметова (76% теплової генерації України), набагато менше виробляють державне «Центренерго» та «Донбасенерго» Гуменюка-Януковича. Також группа Ахметова видобуває найбільше вугілля в Україні.

Після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія ICU. На чиї гроші проводилась скупка – наразі невідомо.

Співвласником ICU є нещодавно звільнений з посади міністра енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював Дмитро Вовк, нинішний очільник НКРЕКП.

Сам Вовк визнавав, що штучне включення до тарифу вартості транспортування вугілля з Голландії до України насправді є просто такими собі «чайовими», які з мають гарантувати «відсутність проблем з вугіллям».

Саме в час прийняття формули «Роттердам+» Вовк зареєстрував на себе Мерседес GL 550 2010 р.в., який коштує до $40 тис. Продавцем автівки виступила Лілія Сільченко, співмешканка Вовка. Також у лютому Сільченко купила будинок в селі Іванковичі під Києвом. Вартість маєтку, який раніше належав покійному заступнику голови Верховної Ради та співзасновнику телеканалу «Інтер» Олександру Зінченку, ріелтори оцінюють у $1,5-2 мільйони. Сусідами є екс-міністр палива й енергетики Юрій Бойко та екс-міністр екології Микола Злочевський.

 

 
 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *