СБУ: службові особи "Українського професійного банку" довели його до банкрутства

Раніше вже повідомлялось про два кримінальні провадження щодо операцій збанкрутілого «Українського професійного банку».

Одне з них стосується міжбанківських кредитів, інше – отримання банком рефінансування НБУ під заставу прав вимоги за кредитними договорам, забезпеченням по яким виступали фактично «вигадані» (за даними слідства) земельні ділянки. Як виявляється, рефінансувальна проблематика УПБ цим не обмежується.

Відповідно до ухвал Шевченківського райсуду м. Києва від 29 вересня та від 31 травня, Головне слідче управління СБУ здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні №42015100000000795 за ознаками злочинів, передбачених низкою статей Кримінального кодексу:

– стаття 218-1 «Доведення банку до неплатоспроможності»;
– стаття 28 «Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією»;
– стаття 366 «Службове підроблення»;
– стаття 209 «Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»;
– стаття 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем».

За даними слідчих, 24.03.2014 НБУ і УПБ уклали кредитний договір на 120 млн грн. Як основне забезпечення оформлено майнові права за кредитними угодами заставною вартістю 545,95 млн грн (з урахуванням коригуючих коефіцієнтів – 137,96 млн грн). Як додаткове забезпечення виступали майнові права на депозит майнового поручителя ТОВ «Торговий дім «Мілкіленд»» в розмірі 50 млн грн; акції «УПБ», що належали ТОВ «Український інвестиційно-фінансовий альянс» на 280 млн грн; порука ДП «Мілкіленд «Україна» на 120 млн грн.

Згідно з інформацією СБУ

– за період з 24.03.2014 по 05.05.2014 УПБ надавав кредити під забезпечення, яке не є прийнятним відповідно до вимог нормативної бази НБУ;

– за період з 24.03.2014 по 05.05.2014 УПБ надав 20 кредитів працівникам банку (у т.ч. двом інсайдерам), забезпеченням за якими виступала лише порука;

– службові особи УПБ вносили у фінансову та статистичну звітність щодо роботи та фінансового стану банку, зокрема ліквідності та платоспроможності, завідомо недостовірні відомості та надавали таку інформацію до НБУ для приховування ознак стійкої фінансової неспроможності, що могло призвести до визнання банку неплатоспроможним;

– у період з 25 по 28 травня 2015 року службові особи УПБ здійснили незаконні внутрішньобанківські проводки по рахункам, «в результаті яких штучно створено позитивний залишок на рахунку ТОВ «Розвиток-2012» у сумі 614 778 952,00 грн» (цитата).

– відповідно до аудиторського звіту, Нацбанку нанесено прямих збитків у вигляді непогашеної кредитної заборгованості по основному боргу в сумі 106,7 млн грн та заборгованості за нарахованими процентами станом на 01.06.2015 в сумі 1,6 млн грн (до речі, як писав Finbalance, НБУ судиться з дочірнім підприємством «Мілкіленд-Україна» про стягнення заборгованості на 108,3 млн грн).

У судових матеріалах згадується, що за даними одного свідка, «в результаті безпідставного продажу за безцінь кредитних зобов`язань позичальників керівництвом УПБ прийнято рішення про виведення з-під застави ліквідного заставного майна, за рахунок якого УПБ міг би задовольнити свої кредиторські вимоги та погашати кредит Національного банку України».

«Внаслідок таких спільних дій колишніх службових осіб ПАТ «УПБ», власників ТОВ «Розвиток-2012» та ТОВ «ФК Аурум Фінанс», ПАТ «УПБ» безпідставно втратив права вимоги за кредитними договорами на особливо велику суму, а також право задовольнити свої вимоги за рахунок заставного майна, тобто ПАТ «УПБ» спричинено збитки на суму понад 100 000 000 гривень», – йдеться в ухвалі суду.

У документі констатується, що за інформацією ще одного свідка, під час оформлення договорів по відчуженню активів (об`єктів нерухомості, кредитного портфеля) ПАТ «УПБ» не мав можливості повернути кошти, які обліковувались на рахунках клієнтів (через їх відсутність на кореспондентському рахунку), тому для погашення зобов`язань ПАТ «УПБ», всупереч вимогам постанови НБУ №293/БТ здійснювати розрахунки в національній валюті виключно через кореспондентський рахунок, відкритий в НБУ, фактично здійснив таке погашення власними активами без надходження коштів на кореспондентський рахунок №120019058.

«Зазначені незаконно сформовані на рахунку ТОВ «Розвиток-2012» кошти у подальшому використані для викупу майна ПАТ «УПБ» та надання фінансової допомоги боржникам банку для погашення ними своїх зобов`язань. Також за рахунок частини цих коштів, шляхом використання ТОВ «ФК Аурум Фінанс», придбано кредитний портфель банку на значну суму коштів.

Таким чином, службові особи ПАТ «УПБ», шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб вчинили розтрату грошових коштів та майна в особливо великих розмірах та довели банк ПАТ «УПБ» до неплатоспроможності, що завдало великої матеріальної шкоди державі та кредиторам», – зауважується в ухвалі суду. 

Довідково

За даними НБУ, на 17 березня 2015 року основним контролером УПБ через ТОВ «Український фінансово-інвестиційний альянс» був Євген Балушка. За неофіційними ж даними, вплив на цей банк мав у т.ч. Анатолій Юркевич – кінцевий бенефіціар згаданого вище дочірнього підприємства «Мілкіленд-Україна». За даними держреєстру, кінцевим бенефіціаром згаданого ТОВ «Розвиток-2012» є знову ж таки А. Юркевич.

Збиток молочної групи «Мілкіленд» (має активи не лише в Україні, а й Польщі та Росії) за 1-е півріччя склав 15,1 млн євро, що на 37% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Виручка скоротилася на 24% до 74 млн євро. Чистий збиток групи в 2015 році склав 73,3 млн євро. Група «Мілкіленд» розраховувала завершити переговорити про реструктуризацію синдикованого кредиту на 58,58 млн дол. у 1-му півріччі-2016.

УПБ був визнаний неплатоспроможним 28 травня 2015 року. 28 серпня 2015 року НБУ відправив УПБ на ліквідацію.

За даними Фонду гарантування, станом на 01 вересня 2016 року вкладники УПБ отримали компенсації в межах гарантійної суми на 632,9 млн грн (98,3% запланованих виплат).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *