«Креативне» рейдерство: віджати, розорити і …в дамки

Менше ніж за рік агрохолдинг «Креатив», який забезпечував роботою більше 3000 людей на Кіровоградщині, з лідера виробництва соняшникової олії перетворився на скандальновідомого аутсайдера галузі. Як виявляється, це сталося з легкої руки конкурентів та за допомоги високопосадовців у провладних ешелонах.

Рік тому, 6 вересня, прес-служба групи «Креатив» повідомила, що засновники промислової групи вийшли зі складу акціонерів. Майже 90% олійно-екстракційного бізнесу, а також виробництво жирів, маргаринів і спредів у липні 2015 року перейшли до інших власників. Разом із боргами.

Загальна заборгованість «Креативу» перед держбанками оцінювалась в 495 млн доларів США, з яких 300 млн доларів США припадають на Ощадбанк, близько 100 млн доларів США – на Укрексімбанк, і ще 95 млн доларів США – на Укргазбанк.

Нові власники «Креативу»

Офіційно новими власниками «Креативу» стали чотири компанії з Кіпру та Віргінських островів: «Транслоджістік Сервісез Лтд», «Долебрер Холдінгз Лтд», «Джіорналіта КоЛтд», «Зеруін Ко Лтд», які викупили по 19,33% акцій, сконцентрувавши в своїх руках 77,32% акцій компанії.

Засновник «Креатива» Станіслав Березкін та Голова наглядової ради Максим Березкінтоді ж перестали бути акціонерами-мажоритаріями. Свої 11% в компанії продав і Юрій Давидов, який був топ-менеджером «Креативу» до квітня 2015 року.

Після зміни власників керувати «Креативом» та публічно представляти нових власників став Рисбек Токтомушев. Виходець з «БТА Банку», у   минулому саме він був ставлеником скандально відомого казахського екс-банкіра та політика Мухтара Аблязова. Головою наглядової ради, а також директором ЧП «Еллада» було обрано ГригоріяКапустяна, який раніше очолював «Бандурський маслоекстракційний завод», що входить до групи компаній «Кернел» (мажоритарний власник – мультимільйонер Андрій Веревський, депутат Верховної РадиVII скликання від Партії регіонів. Компанія виробляє соняшникову олію, здійснює дистрибуцію бутильованої олії в країні під торговими марками «Щедрий Дар», «Стожар», «Чумак Золота», експорт олії й зернових, а також надає послуги зі зберігання зернових і олійних культур на елеваторах). Згідно з реєстром юридичних осіб Нурбек Чонбашев, брат Рисбека Токтомушева, очолив ПрАТ «Креатив», а Григорій Капустян – ПАТ «Креатив Груп».

«Казахське угруповання» тайого офіційне представництво в Україні

З 2008 рокуробота Рисбека Токтомушева тісно пов’язана з діяльністю Мухтара Аблязова, якого було оголошено у міжнародний розшук за фінансові махінації в особливо великих розмірах з казахстанським «БТА Банком». За інформацією ЗМІ, Аблязов був затриманий 31 липня 2013 року у Франції у відповідності з міжнародним ордером. У вересні 2015 року Франція дала згоду на екстрадицію Аблязова в Росію. Далі слід Аблязова у ЗМІ губиться.

Наближеним до Аблязовабув Рисбек Токтомушев, який потрапив в українську «дочку»«БТА Банку» ще у 2008 році в якості керуючого компанією «Євразія-Україна», з якою теж пов’язано кілька скандалів з кредитами. У казахського хазяїна Токтомушева не було шансів виграти судову боротьбу за майно в Казахстані, але «повоювати» в інших країнах було реально. І не останню роль в цих процесах відіграв відданий Рисбек, який з 2009 року до кінця 2014-го очолював наглядову раду українського «БТА Банку».

Схема, яку вибудував Рисбек, була така: розірвати частину угод, які дозволяли казахстанському «БТА Банку» контролювати український банк. Якщо у березні 2009-го казахстанський банк володів 49,9883% українського «БТА Банку», то після оголошення нікчемними неоплачених угод купівлі-продажу акцій банку, які були укладені ще у 2008 році, частка «казахів»удочірньому українському банку впала до 9,9975%. Реакцією казахстанського банку стало спростування і початок судової війни, що тривала кілька років і закінчилася фактичною перемогою головного банку, який отримав 99% акцій. Ймовірно, тому в 2014 році топ-менеджери українського «БТА Банку», лідером яких був Рисбек Токтомушев, дружними рядами покинули свої пости.

Також Рисбек Токтомушев був замішаний у скандалах, які пов’язані з земельними махінаціями. Після проведення перевірки діяльності «БТАБанку» з боку Національного агентства фінансового нагляду Республіки Казахстан (АФН) у жовтні 2008 року розкрилася низка проектів, під які українська «дочка» «БТА Банку» видавала кредити, але які існували лише на папері або у вигляді виритого котловану.

Після відходу з «БТА Банку» Токтомушев&Сo створюють компанію Marka Capital, серед послуг якої реорганізація бізнесу, дью-ділідженс і оцінка бізнесу, реструктуризація заборгованості і робота з комерційними спорами. За красивими формулюваннями відмінно шифрується суть професійної діяльності: вміло «віджати і злити», довести до банкрутства і кинути.

Креативне рейдерство

Люди, що стояли за купівлею «Креативу», в особі Рисбека Токтомушева знайшли корисну і слухняну маріонетку. Вже з перших місяців керівництва нових власників «Креативу» було зрозуміло, що розвивати аграрний сектор тут ніхто не буде.

Коли минуло кілька місяців після угоди, у інтерв’ю «РБК-Україна» Рисбек Токтомушев прокоментував наступні дії щодо керування «Креативом»:

«Після купівлі ми зробили стандартні речі: вкачали поточну ліквідність, зрізали витрати і запустили виробництво. Далі ми маємо намір робити не менш стандартні речі: реструктуризувати борги, вкачати робочий капітал і стабілізувати позиції компанії на ринку. А потім, через кілька років, ми збираємося продати компанію профільному інвесторові, що теж цілком стандартно. Ось навіщо ми купили цей бізнес. Так, борги великі і реструктуризація чекає складна».

Сказав – зробив. І навіть скоріше, ніж за кілька років, довів «Креатив» до банкрутства. Ймовірний майбутній власник – компанія «Кернел», директор одного з заводів якої Григорій Капустян став очільником ПАТ «Креатив Груп», завжди була поруч. І натискаючи на невидимі важелі впливу, керувала процесом. Не без певної «допомоги» наприкінці лютого 2016 року Кабмін України схвалив продаж «Укргазбанком» права вимоги на олійно-екстракційний завод «Еллада» (Кіровоградська обл.), що належав групі «Креатив», який за 45,755 млн.доларів США придбав ТОВ «Зерновий термінал» (входить до холдингу«Кернел»). Продаж єдиного ліквідного активу групи став вирішальним кроком в напрямку «вирішення проблем заборгованості».

Вочевидь, боргові зобов’язання групі українських та міжнародних банків, які почали тяжби з «Креативом», зависли у повітрі. Бо Рисбек та його команда відповідати ні за що не збиралися, оскільки свою «плідну» роботу по «киданню» банків вони виконали згідно з попереднім замовленням.

Минулий досвід боротьби Токтомушева проти влади Казахстану за контроль над «БТА Банком» не пропав марно. Якщо в тій справі ставка була зроблена на оголошення акцій купівлі-продажу «БТА Банку» нікчемними, то на посаді керівника «Креативу» ставка робилася на звинувачення екс-власників узникненні заставного майна приватних банків-кредиторів.

Отже, крім боргів банкам, сьогодні в судах знаходяться десятки позовів про стягнення з компанії боргів фермерським господарствам за раніше поставлену сировину соняшнику за договорами купівлі-продажу, заставними договорами з подальшим переглядом ціни і договорами зберігання. Нові власники вели повільну переписку з фермерами, не відмовляючись від боргів, але затягуючи час.

Навіщо? Швидше за все, щоб більше 300 млн грн. за 2015 рік, які екс-власники залишили для розрахунку з фермерами,заховати в офшорах. Втім постачальники сировини, які взяли ситуацію у свої руки та масово почали позиватися у суді проти «Креативу», не отримали жодної копійки.

«Здорова» конкуренція?

У 2015 році, згідно звіту «Аналіз виробництва», найбільшим гравцем ринку української соняшникової олії стала компанія «Кернел» з часткою в обсягах виробництва 28,4%. На відміну від 2014 року, у топ-10 в 2015 р. не ввійшла група компаній «Креатив, яка до цього посідала 2-ге місце в загальному рейтингу виробництва нерафінованої соняшникової олії в Україні. «Креатив» знизив обсяги виробництва соняшникової олії на 84,1% (2015/2014), зменшивши свою частку в обсязі виробництва до 1,8%, тому впавз 2-гомісця на 13-те.

Ця статистика є показовою і доводить, що на олійному ринку перерозподіл стався в кращих традиціях рейдерства. Фактично лише за рік успішна українська компанія, лідер олійної галузі, перетворилася на аутсайдера, активи якого поступово поглинаються монополістом. 

Максим Агафонов, АНТИКОР

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *