Банк групи "Континіум" покрив кредитний портфель резервами лише на 2,9%

Згідно зі звітністю «Банку інвестицій та заощаджень», його прибуток за 9 місяців склав 5,98 млн грн (торік у цей же період – 1,9 млн грн). Чистий процентний дохід – 93,8 млн грн (торік у цей же період – 141,8 млн грн); витрати на формування резервів під знецінення кредитів та коштів в інших банках – 8,96 млн грн (торік – 47,8 млн грн).

Кредитний портфель банку впав до 4,1 млрд грн (з 5,06 млрд грн на початок року), обсяг коштів клієнтів – до 3,53 млрд грн (з 4,47 млрд грн на початок року).

На кінець вересня кредитний портфель «Банку інвестицій та заощаджень» покривався резервами лише на 2,9% (на початок року – 2,3%), що на порядок менше, ніж в інших ТОП-банків. 99,2% його кредитного портфелю – це позики юрособам (див. нижче таблицю).

Статутний капітал банку за три квартали лишився незмінним (500 млн грн), власний капітал зменшився майже на 5 млн грн – до 539,2 млн грн.

У квітні НБУ погодив набуття істотної участі для низки акціонерів «Банку інвестицій та заощаджень». Як наслідок, частка Сергія Лагура зросла до 17,5% (з 9,154% на 01.01.2016); Степана Івахіва – теж до 17,5% (з 9,9% на 01.01.2016); Петра Димінського (а також Жанни Димінської) – до 10% (на 01.01.2016 – 1,34%).

С. Лагур, С. Івахів та П. Димінський – бенефіціари групи компаній ‘Континіум’, до якої входить мережа АЗС WOG. Лідером групи вважався І. Єремеєв, який торік влітку загинув через нещасний випадок. І. Єремеєв був лідером депутатської групи «Воля народу» у Верховній Раді, в яку на сьогодні входить у т.ч. С. Івахів. Ця група, як і група «Відродження» («імені» І. Коломойського) «підстраховує» коаліцію в парламенті, коли тій не вистачає необхідних голосів.

У висновку аудиторської компанії BDO [до якої в НБУ є претензії, – ред.] до звітності «Банку інвестицій за заощаджень» за 2015 рік стверджувалося, що «принципи формування резервів та регулятивний капітал відповідають нормативним вимогам Національного банку». На початок 2016 року показник адекватності регулятивного капіталу в банку був 15,56% (вимога НБУ – не менше 10%).

Щодо інсайдерських кредитів. Аудитори зауважували, що на кінець минулого року, за даними керівництва банку, норматив максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними з банком особами (Н9) становив лише 0,04% при нормативному значенні не більше 25%. Разом з тим, під час перевірки аудитори встановили 28 контрагентів, «які мали певні ознаки пов’язаності». «У разі визнання банком чи Національним банком частини таких осіб пов’язаними з банком, значення нормативу потрібно буде переглянути».

На кінець минулого року майже половина кредитного портфелю «Банку інвестицій та заощаджень» – це були позики для галузі «Торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку». 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *