Земельний банк «діамантового прокурора»

У липні 2015 р. при обшуку у помешканні екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця ГПУ вилучило документацію на землевідводи у с.Малютянка.

Сам Корнієць стверджував, що стосунку до цих документів не має – в нього на зберіганні просто лежали папери його сестри Лариси Прокопенко. Разом з тим, за даними джерел програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», в Корнійця насправді вилучили документи низки осіб. Частина яких навіть не знали про виділення їм землі. Відповідно до протоколів допитів цих ‘отримувачів’, законність її приватизації викликає великі сумніви. Як і непричетність до оборудки самого Корнійця, йдеться у розслідуванні Лесі Іванової «Corruption Possible. Протокол «Малютянка» для програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом».

ГПУ обшукувала Корнійця у справі по вимаганню хабаря. Шукали сам хабар, натомість знайшли: діаманти, за котрі Корнієць отримав прізвисько «діамантового прокурора»; документи тодішнього Генпрокурора Віктора Шокіна; а ще – велику кількість земельної документації на різні ділянки по Київській області.

За даними програми, з-поміж іншої земельної документації в домашніх архівах екс-прокурора знайшли теку із написом «ЗЕМЛЯ: МАЛЮТЯНКА», із документами на землевідводи низки ніби сторонніх Корнійцю людей. Землевідводи датувались 2010-м роком. Йдеться про пакети документів, необхідні для первинної приватизації землі – заяви про вибір розташування ділянки, копії розпоряджень РДА про дозволи на розробку проектів землеустрою тощо, довіреності, копії паспортів тощо. Тобто папери, які навряд чи б знаходитись у сторонньої людини. Після оформлення землі частина людей з сейфу Корнійця продають свої ділянки у 2015 – сестрі Корнійця.

Я не я, земля не моя

Землі, документи яких сховались у сейфі прокурора – за півгодини їзди від Києва. Раніше вони входили до складу Міського декоративного розсадника «Теремки» (КП «Київзеленбуд»). Тут вирощували дерева, кущі та газони для озеленення Києва. У 2009 році тодішній директор розсадника раптом відмовився від 220-ти гектарів (з 343-х га), після чого Києво-Святошинська РДА протягом року безкоштовно роздала землі низці фізосіб нібито під сільське господарство.

Роботу розсадник нині веде на у 5 разів меншій площі. З 120 гектарів, що залишилась, половина – непридатна для використання (території під газопроводом, ЛЕП, яри), а жоден з набувачів землі сільським господарством так і не зайнявся. Натомість землю почали забудовувати котеджними містечками.

Зокрема у 2010 р. 6 ділянок загалом на понад 10 га безкоштовно отримали:

– Олексій Скілков, давній бізнес-партнер Лариси Прокопенко по компаніях «Фірма Люкс-Трейд» і юрфірмі  «Інстанто» і з вересня минулого року також партнер самого Корнійця по ГО « Всеукраїнський рух «Неможлива корупція»

– Анжела Скілкова, дружина Олексія Скілкова

– Олег Афонін, брат Анжели Скілкової

– Оксана Хижняк,  колега Анжели Скілкової з КМДА, там вони разом працюють у Відділі доступу до публічної інформації

– Олександр Хижняк, чоловік останньої 

– Ганна Харченко, не ідентифікована 

За даними джерел програми – заяви та документи цих людей слідчі виявили в сейфі Олександра Корнійця.

В один день, 14 травня 2015 р., усі набувачі продають свої ділянки сестрі Корнійця – Ларисі Прокопенко. Згідно з договорами купівлі-продажу, які надала програмі сама Прокопенко, 10 гектарів вона офіційно придбала за мільйон гривень.

Посередником від продавців виступав сам Олексій Скілков, посередником Прокопенко стала третя співзасновниця ГО ‘Неможлива корупція’ Ольга Гребенюк. Гребенюк також є співвласницею в «Інстанто» (зайшла замість Скілкова у 2013 році), а з 2015 р. – співзасновницею ТОВ «Біосант», де директором раніше була вписана старша дочка Корнійця Анастасія.

Мільйон гривень – неринкова, надзвичайнозанижена вартість такої землі. Однак наявність у Прокопенко навіть цього мільйона викликає сумніви: офіційно сестра прокурора багато років володіє численним бізнесом, однак у реальності Прокопенко мешкає у «малосімейці» на околиці Києва. Попри те, що на Прокопенко оформлений MERCEDES-BENZ GL 500 (2012 року випуску, вартість близько 40 тис дол), їздить сестра екс- прокурора на маршрутці. Того ранку, коли сама Прокопенко була помічена журналістами «Наших Грошей» у маршрутному автобусі, її MERSEDES був зафіксований під Київською обласної прокуратурою, де нині працює дружина Олександра Корнійця.

Ціна у мільйон гривень (близько 40 доларів/сотка) не відповідає ринковій. За словами Сергія Костецького, аналітика компанії “SV Development”,головний показник – реальне призначення землі: ‘Я щось сумніваюся, що у малютянці на 2 га хтось щось буде вирощувати.Якщо ми розглядаємо ці ділянки уже як під теоретичну забудову, то, зрозуміло, туди треба підвести комунікації й перевести «під забудову», то ціна автоматично виросте до 500 дол/сот., це мінімальна межа, яка може бути».

Попри те, що земля розсадника відводилася у приватну власність офіційно під сільське господарство – на жодній ділянці городів/садів немає, натомість територія справді активно забудовується. На колишніх землях розсадника вже є два котеджні містечка – «Рябинки» і «Рябинки-2». Ціни на землю в них – навіть вищі за оцінку аналітиків: у першому масиві, куди вже підвели світло, дороги й інтернет – сотка по 1,5 тисячі доларів. В другому, ще не обжитому, але підготованому під забудову – 650 доларів за сотку.

Таким чином, ринкова вартість 10 гектарів Лариси Прокопенко – щонайменше 650 000 тисяч доларів. Це понад 16 мільйонів гривень і це в 16 разів більше, аніж вона заплатила – згідно з договорами.

По-добросусідськи

За даними наших джерел, серед вилучених в Корнійця паперів були й документи на сусідні земельні наділи. Зокрема – земельні документи та довіреності на ім’я Олексія Скілкова від Яни Лапицької, Алли Тарасевич та Андрія Філенка.

За даними Держгеокадастру Лапицька Яна Володимирівна досі є власницею 2 га. Єдина людина з таким ПІБ, яку вдалося відшукати – 26-річна киянка, котра за даними її сторінки в «Однокласниках» мешкає у Детройті (США). Остання її відома приписка у Києві – в одному помешканні із Миколою Куликівським, раніше відомого як керівник відділу нагляду за додержанням природоохоронного законодавства ГПУ.

Сусідня  ділянка записана на Філенка Андрія Васильовича із с.Засулля на Полтавщині. Згідно з даними протоколу допиту Філенка, чоловік навіть не знав про наявність цієї землі. На допиті розповів, що єдина його ділянка – це 12 соток у рідному селі. Отримати землю під Києвом справді хотів, році у 2006 написав заяву, але далі цим питання не займався. На допиті чоловіку показали низку документів, нібито оформлених від його імені: зокрема заяву в РДА й нотаріальну довіреність на ім’я Олексія Скілкова, складену київським нотаріусом. Але чоловік документи не впізнав, підписи виявилися не схожими на його особистий і в Київ до вказаного нотаріуса він не їздив.

 ГПУ допитала й інших ‘малютянських фермерів’. Наприклад, землю отримала родина Віктора Боярського, водія Генпрокуратури, одруженого на двоюрідній сестрі Олександра Корнійця. На допиті чоловік розповів, що у 2010 році Корнієць запропонував йому безкоштовно отримати землю у Київській області: собі і дружині. Прокурор запевнив – має вплив та може посприяти, єдине що треба зробити – піти до нотаріуса і оформити довіреності на людину з ім’ям Олексій Скілков. Подружжя оформило довіреності й передало їх прокуру. Але рік потому прокурор відповів – ділянки так і не видали. Розпорядження про землевідвід чоловіку показали уже на допиті в ГПУ. На всі питання слідчих Боярський запевняв: ніяких заяв і клопотань на землю – не писав, Скілкова ніколи в очі не бачив, а про те, що він десь таки отримав землю – йому невідомо.

Спілкуватися із «Нашими Грошима» щодо Малютянських земель Олександр Корнієць не захотів.

Хай ще полежить

Уперше увагу правоохоронних органів історія з Малютянськими землями привернула у вересні 2011 р. Тоді Управління СБУ у м.Києві порушило кримінальну справу за фактом розтрати службовими особами МДР «Теремки» майна, в особливо великих розмірах (8,07 млн грн.). СБУ вилучило у  Києво-Святошинської РДА усі оригінали документів, однак результати розслідування невідомі, рішення по такій справі в судовому реєстрі не знайдено. А довідка по цій кримінальній справі в сейфі за номером №1769 несподівано знайшлась у сейфі Олександра Корнійця.

Після обшуку в Корнійця у липні минулого року Генпрокуратура підняла стару справу СБУ, але попри зібрану значну доказову базу, наразі історією з землевідводами у Малютянці, за словами Віталія Каська, прокуратура не займається. Разом з тим екс-замгенпрокурора підтверджує – матеріалів по Малютянці цілком достатньо навіть на окреме провадження: «Поскільки з команди Генеральнї інспекції, котра займалася цими справами, практично нікого не залишилось, наскільки мені відомо ось ця кримінальна справа зокрема щодо набуття цих земельних ділянок – вона поки що лежить без руху… Там куди не почнеш працювати і розслідувати, там виникає чергове кримінальне провадження. В цій частині – там теж є достатньо доказів, щоб окрему кримінальну справу».

Нагадаємо, наразі Олександр Корнієць фігурує у трьох кримінальних провадженнях: отримання неправомірної вигоди (42015000000001288), незаконне збагачення (42015000000001422) та незаконне привласнення частки у бізнесі (42016000000000336). Останнє – так звана «сміттєва справа»: Олександру Корнійцю закидають те, що він заволодів часткою у ТОВ «Компанія «Ніколсан» (займається вивезенням сміття) з використанням свого службового становища, а оформив частку на свою сестру, як на підставну особу. 8 серпня цього року Корнійцю повідомили про підозру у вимаганні та підробці документів, як організатору злочину, Прокопенко – як спільнику. У рамках цієї ж справи 9 вересня Печерський районний суд м.Києва за клопотанням слідчих ГПУ наклав арешт на все майно Лариси Прокопенко.

Першу частину розслідування про статки родини Корнійця дивіться тут. Повний перелік арештованої землі Лариси Прокопенко – читайте тут.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *