Акціонери "Діамантбанку" втягнули НБУ в конфлікт між собою

Відповідно до ухвали Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 листопада, він розглядає позов акціонера «Діамантбанку» до НБУ, в якому просить суд:

– визнати протиправною бездіяльність НБУ в частині не здійснення контролю за відповідністю ділової репутації членів наглядової ради «Діамантбанку» вимогам законодавства України;

– зобов`язати НБУ здійснити визначення професійної придатності та ділової репутації голови, його заступників і членів наглядової ради ‘Діамантбанку’, представників юрособи члена наглядової ради у встановленому законодавством порядку та повідомити ‘Діамантбанк’ про відповідне рішення листом.

14 листопада суд відмовився задовольнити клопотання позивача про забезпечення позову шляхом заборони НБУ на час розгляду справи приймати й розглядати документи щодо визначення відповідності ділової репутації нових членів наглядової ради, керівника ‘Діамантбанку’, документи про вивільнення двох членів спостережної ради та вивільнення в.о. керівника ‘Діамантбанку’ вимогам законодавства.

Своє рішення суд мотивував тим, що в разі задоволення цього клопотання «відбудеться фактичне ухвалення рішення по суті заявлених позовних вимог у даній адміністративній справі».

Довідково

Акціонери Діамантбанку конфліктують між собою. Справа дійшла навіть до порушення кримінального провадження через їх боротьбу за посаду глави правління фінустанови. Була неофіційна інформація, що НБУ нібито відніс Діамантбанк до категорії проблемних через конфлікт між акціонерами, проте в банку це спростовували.

За 9 місяців-2016 власний капітал Діамантбанку впав у 2,6 разів – до 144,3 млн грн (з 373,2 млн грн). Статутний капітал лишився незмінним (210 млн грн). У звітності станом на 30.09.2016 фігурував «інший додатковий капітал» на рівні 300 млн грн, тоді як на кінець ІІ кварталу така ж сума значилася в статті ‘незареєстрований статутний капітал’.

04 жовтня Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку відмовилася реєструвати звіт про результати приватного розміщення акцій «Діамантбанку». Водночас прес-служба Діамантбанку в коментарі для Finbalance заявляла, що 02 вересня НБУ зарахував до його основного капіталу вказані 300 млн грн. Також у фінустанові запевняли, що «до 1 липня 2017 року акціонери планують додатково докапіталізувати банк на 750 млн грн».

За три квартали Діамантбанк отримав збиток 528,9 млн грн, тоді як за цей де період 2015 року фінустанова декларувала прибуток 729 тис грн. Чистий процентний дохід банку скоротився у 2,5 разів – до 42,4 млн грн (з 108,5 млн грн). У ІІІ кварталі Діамантбанк отримав дохід від розформування резервів під знецінення кредитів, заборгованості клієнтів, коштів в інших банках на 205 млн грн (за 9 місяців відповідні відрахування в резерв становили 280,5 млн грн, тоді як за 1-е півріччя – 485,9 млн грн).

На кінець вересня борг Діамантбанку перед НБУ становив 401,24 млн грн, тоді як на кінець червня в банка не було заборгованості перед регулятором. Тобто в ІІІ кварталі він залучив кредити в НБУ на 401,24 млн грн.

Це відбулося на тлі різкого скорочення короткострокових кредитів банків у липні-вересні до 1,1 млрд грн з 1,69 млрд грн на кінець 1-го півріччя (на початок року було 189 млн грн). Обсяг коштів клієнтів у Діамантбанку за 9 місяців скоротився до 4,25 млрд грн з 5 млрд грн на початку року (на кінець ІІ кварталу – 3,97 млрд грн).

За даними НБУ, на 01 січня 2016 року найбільшими акціонерами Діамантбанку були Флоріан Косчат (49,6%), Давид Жванія (23,8%), Ігор Керезь (22,17%). Разом з тим, за даними НБУ, на 25 липня 2016 року Ігор Керезь був власником уже 46,5% акцій Діамантбанку, Давид Жванія – тих же 23,8%, Андрій Щукін – 12,3% акцій, В’ячеслав Циганенко – 12,3%. Частка ж Флоріана Косчата скоротилася до 0,5%.

Наразі в держреєстрі юросіб та фізосіб-підприємців констатується, що засновниками Діамантбанку є п`ять юридичних осіб та одна фізособа, при цьому кінцевим бенефіціаром значиться Ігор Керезь. Такі ж дані були в держреєстрі станом на 01.09.2016, лише з тією відмінністю, що ще одним кінцевим бенефіціаром значився Флоріан Косчат (що важливо в контексті згаданої вище реєстраційної дії №10711070025025113).

Згідно з неофіційною інформацією, уже екс-нардеп Микола Мартиненко може бути серед реальних кінцевих власників Діамантбанку. Проте Олег Ходачук у червні спростовував цю інформацію. Але в будь-якому разі бізнес Д. Жванії та М. Мартиненка кредитувався в Діамантбанку.

У грудні 2015 року Давид Жванія в інтерв`ю «Українській правді», розповідав, що «не в хороших відносинах» з Миколою Мартиненком. На питання журналістів, «як так вийшло, що Мартиненко викинув вас зі спільного бізнесу», Д. Жванія зазначив, що «він мене ще незвідки не викинув», додавши, що «він [М. Мартиненко] сказав, що все продав, що нічого немає». «Все, що є, воно завжди було 50/50», – констатував Д. Жванія, говорячи про спільний бізнес з М. Мартиненком.

Водночас перед цим – у листопаді-2015 – Микола Мартиненко в інтерв`ю агентству ‘ЛігаБізнесІнформ’ теж зазначав, у нього ‘з Жванією непрості відносини’. ‘Я не хотів би торкатися цієї теми’, – зазначав тоді ще нардеп. Також він запевняв, що ‘позбувся’ бізнесу після того, як пішов у політику.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *