Жеваго зберіг трирічну відстрочку на виплату боргу перед його банком-банкрутом

05 грудня Київський апеляційний господарський суд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ліквідатора банку «Фінанси та кредит» на рішення Госпсуду м. Києва від 13.09.2016, яким було внесено зміни до кількох кредитних договорів, укладених у 2008 році банком Фінанси та кредит’ і ПАТ ‘Київмедпрепарат’, в частині встановлення та продовження строків  повернення коштів та сплати нарахованих процентів на 36 місяців, починаючи з 01.10.2016 по 01.10.2019.

Заборгованість по кредитам – 343,7 млн грн; в іпотеці по одному з них – корпус №26, літера «З», що розташований за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 139.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги апелянт посилався на запровадження щодо нього процедури ліквідації, що унеможливлює, на його думку, зміну строку зобов`язання до 2019 року, оскільки на ліквідацію відведено термін з 18.12.2015 по 17.12.2017. Крім цього, апелянт зазначав, що відсутні істотні зміни обставин, які вимагають внесення змін у кредитні договори шляхом продовження строку повернення отриманих в рахунок кредитної лінії грошових коштів. Також ліквідатор банку «Фінанси та кредит» вказував, що майнові права за вказаним договором – у заставі по кредиту рефінансування, який банк «Фінанси та кредит» отримав у 2014 році від НБУ.

Як писав Finbalance, суд першої інстанції задовольнив позов частково задовольнив позов ПАТ «Київмедпрепарат», з огляду на загострення соціальної й економічної ситуації на сході України та проведенням антитерористичної операції: «Позивач здійснює значну частину своєї господарської діяльності з продажу медичних препаратів на території Донецької та Луганської областей. При цьому, після початку проведення антитерористичної операції доходи від такої діяльності на тимчасово окупованих територіях знизились більш, як в десять разів. Розірвання кредитного договору призведе до одночасного повернення позивачем всієї суми кредиту, що у даному випадку, за відсутності у позивача можливості нормально здійснювати господарську діяльність, може призвести до банкрутства останнього».

Апеляційний суд погодився з такими висновками. Щодо більш тривалого терміну реструктуризації боргів ПАТ «Київмедпрепарат», аніж наразі передбачений термін ліквідації банку «Фінанси та кредит» апеляційний суд, зокрема, зазначив, що згідно з чинним законодавством, Фонд гарантування має право прийняти рішення про продовження ліквідації банку на строк до двох років з можливістю повторного продовження на строк до одного року. «Також судова колегія зважає на те, що відповідач не позбавлений права передати свої права кредитора за вказаними вище договорами», – йдеться в постанові суду.

13 вересня Госпсуд м. Києва також надав трирічну відстрочку на виплату боргу ПАТ «Галичфарм» перед банком «Фінанси та кредит». У цьому випадку йшлося про заборгованість на 537,7 млн грн (в іпотеці – майнові комплекси за адресами: м. Львів, вул. Опришківська, 6/8, площею 31 921,3 кв. м.; м. Львів, вул. Балкова, 1, площею 872,7 кв.м.; м. Львів, вул. Заклинських, 5, площею 1 770,6 кв.м.; блок складських та допоміжних приміщень (літ. С-3, С`-1) у м. Львів, вул. Опришківська, 6/8, площею 2 268,1 кв.м).

Київський апеляційний госпсуд розглядає апеляційну скаргу ліквідатора банку «Фінанси та кредит» на це рішення.

Довідково

«Київмедпрепарат» та «Галичфарм» входять в корпорацію «Артеріум», яку контролює нардеп Костянтин Жеваго. Він же був власником банку «Фінанси та кредит».

Прибуток «Київмедпрепарату» в 2015 році склав 60,5 млн грн, у 2014 році – 130,6 млн грн, а «Галичфарм» – відповідно 66,2 млн грн та 25,5 млн грн.

У вересні повідомлялося, що корпорація ‘Артеріум’ купує словенську фармкомпанію Marifarm в словенського банку Novi KBM. За даними словенського видання VEČER, Marifarm перейшла у власність банку Novi KBM після того, як не змогла виплатити фінустанові борг в 19,5 млн євро.

Голова НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що 80% кредитного портфелю банку ‘Фінанси та кредит’ – це були позики структурам, пов`язаним з К. Жеваго.

Збиток банку «Фінанси та кредит» за 1-е півріччя 2016 року склав 10,4 млрд грн, за підсумками всього 2015 року – 21,05 млрд грн.

Борг банку «Фінанси та кредит» перед НБУ по кредитам рефінансування на кінець 2014 року становив 3,9 млрд грн (на кінець 2013 року було 3,8 млрд грн). У 2015 році він отримав рефінансування від регулятора на 1,45 млрд грн.

Фонд гарантування вкладів у межах гарантійної суми має виплатити вкладникам банку ‘Фінанси та кредит’ 10,45 млрд грн (на 01 листопада було виплачено 9,9 млрд грн). Як відомо, відповідні виплати вкладникам банків-банкрутів здійснюються, передусім, за рахунок емісійних коштів НБУ (який надає кредити Фонду та монетизовує облігації, які для Фонду випускає Мінфіну), що провокувало девальвацію та розкручування інфляції.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *