Збитки "Альфа-Банку" та "Укрсоцбанку" перевищили 9,3 млрд грн

Відповідно до статистики Асоціації українських банків, у листопаді «Альфа-Банк» зафіксував збиток 2,147 млрд грн (основна причина – формування резервів під кредити та заборгованість клієнтів на 2,19 млрд грн). Як наслідок, збиток банку за 11 місяців збільшився до 3,62 млрд грн.

Ще в 1-му півріччі «Альфа-Банк» декларував прибуток 1,29 млрд грн. Однак, у ІІІ кварталі цей банк був на другому місці в банківській системі за розміром збитків (1,8 млрд грн), тоді як на першому місці – уже ‘рідний’ йому Укрсоцбанк (2,2 млрд грн).

Декларування «Альфою» збитків відбувається на фоні оголошеної у вересні докапіталізації на 4,7 млрд грн. Як зауважували в банку, це завершальний етап «планового виконання програми докапіталізації відповідно до вимог НБУ» (цитата з офіційної заяви фінустанови).

Збиток ‘Альфа-банку’ в 2015 році склав 2,66 млрд грн, у 2014 році – 2,2 млрд грн.

Прес-служба ‘Альфа-Банку’ надала для Finbalance такий коментар:

‘За підсумками 11 місяців 2016 року Альфа-Банк Україна заробив близько 1,5 млрд грн операційного прибутку. Від’ємний фінансовий результат за листопад у розмірі 2,15 млрд грн (за 11 міс. – 3,62 млрд грн) пов`язаний із додатковим формуванням резервів по кредитному портфелю банку. А оскільки банк зважено підходить до прогнозів щодо поліпшення економічної ситуації в країні, то, звичайно ж, дотримується дуже обережної та продуманої політики резервування.

Хотіли б нагадати, що в цілому за останні 2 роки збиткова робота банків в Україні пов`язана з реалізацією несприятливого сценарію в економіці України, який мав негативний вплив на якість кредитних портфелів банків.

Також наголошуємо, що в 2016 році наш банк поліпшив норматив регулятивного капіталу і норматив адекватності регулятивного капіталу за рахунок проведеної докапіталізації і забезпечив зростання Н2 банку. Так що на сьогодні банк добре і надійно забезпечений регуляторним капіталом і має високий рівень підтримки акціонера. Протягом всього періоду з січня по листопад 2016 року Альфа-Банк Україна був добре забезпечений ліквідністю’.

Щодо «Укрсоцбанку», який поглинули акціонери «Альфа-Банку».

За даними АУБ, його збиток за 11 місяців становив 6,07 млрд грн (у т.ч. в листопаді – 3,06 млрд грн; у жовтні – 284,7 млн грн). Раніше в Укрсоцбанку підтверджували, що в листопаді він отримав нові збитки на 3 млрд грн. Водночас за 11 місяців сукупний негативний фінрезультат зріс до 5,7 млрд грн, констатували у фінустанові, уточнюючи, що в жовтні в банку був незначний прибуток.

Основна причина значних збитків Укрсоцбанку в листопаді – формування резервів під знецінення кредитів. У коментарі для Finbalance глава правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко наголошувала, що показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу банку – близько 17% (вимога НБУ – не менше 10%).

‘Раніше резерви враховувались на рівні групи Унікредіт, а на локальному рівні ми в звітності коригували на цю суму капітал, тобто зменшували його на суму не відображених в обліку резервів. Зараз ми відображаємо суму резервів в обліку і на цю ж суму зменшуємо коригування. До кінця року ми повністю вирівняємо цю історію. Ми ще відобразимо в обліку значну суму резервів. Зараз ми якраз прораховуємо, щоб зробити собі ще якийсь запас по резервам у т.ч. з огляду на вимоги постанови №351’, – констатувала Т. Савощенко, сьогодні додавши в коментарі для Finbalance, що вказане відображення в обліку резервів ‘на капітал не впливає, так як ці суми ми знімали з капіталу до цього’.

Як звертав увагу Finbalance, на кінець грудня 2015 року обсяг кредитного портфелю Укрсоцбанку до вирахування резерву в Криму, Донецькій та Луганській області становив 10,95 млрд грн (19.5% від загальної суми кредитів та заборгованості клієнтів до вирахування резерву на покриття збитків від зменшення корисності). При цьому резерв під них було сформовано лише на 3,81 млрд грн.

В аудиторському висновку компанії Deloitte до звітності «Укрсоцбанку» за 2015 рік вказувалося, що якби банк враховував ринкову вартість застави за кредитами з виявленими ознаками зменшення корисності на колективній основі і додаткові показники знецінення, загальна сума резерву на покриття збитків від зменшення корисності кредитів та заборгованості клієнтів за підсумками минулого року збільшилась би на 3,55 млрд грн, при тому, що його збиток у 2015 році був 3,22 млрд грн (у 2014 році – 3,38 млрд грн).

У звітності «Укрсоцбанку» констатується, що на 30.09.3016 його значення нормативу достатності регулятивного капіталу (Н2; має бути не менше 10%) становив 16,25%; нормативу максимального розмiру кредитного ризику на одного контрагента (Н7; має бути не більше 25%) – 16,74%. Водночас норматив короткострокової лiквiдностi (Н6; має бути не менше 60%) був 45,84%; лiмiт загальної довгої вiдкритої валютної позицiї банку (Л13-1; має бути не бiльше нiж 0,1%) був 178,36%. Як нагадував «Укрсоцбанк», у березні він підписав угоду з НБУ, яка містить плани приведень нормативiв Н6, Л13-1 у вiдповiднiсть до вимог Нацбанку.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *