Виявлено чергову схему виведення коштів у ПАТ КБ «Хрещатик»: існує ризик втрати частини активів банку

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє: на сьогоднішній день через непогашення низкою юридичних осіб облігацій, які знаходяться на балансі ПАТ КБ «Хрещатик», існує загроза втрати значної частини активів банку.

За виявленими фактами готуються матеріали для передачі до правоохоронних органів заяви про вчинення кримінального правопорушення посадовими особами банку та шахрайських дій з боку керівників юридичних осіб-емітентів облігацій.

Так, у період з 2011 по 2015 роки банк викупив та оприбуткував на балансі цінні папери (облігації) на суму понад 2 млрд грн. У подальшому між банком та емітентами облігацій було укладено договори зворотного викупу. Станом на грудень 2016 року зобов’язання зі зворотного викупу цінних паперів не виконані.

Разом із тим, у ході проведеної у банку перевірки було встановлено, що 88% юридичних осіб-емітентів облігацій, придбаних банком, є пов’язаними з банком особами. А більшість облігацій (близько 85%) у портфелі банку є незабезпеченими, їх емітенти мають ознаки фіктивності, а саме: на балансі відсутні основні фонди, виробничі запаси, відсутня інформація щодо підтвердження господарської діяльності, керівники цих юридичних осіб на контакт із банком не виходять. До того ж більша частина з цих компаній зареєстрована за однією юридичною адресою, але фактичне місце їх знаходження не встановлено.

Випуск облігацій проводився під інвестиційні проекти. Не виключено, що планів реалізовувати їх не було, а мала місце схема виведення активів.

Приміром, один із проектів, під який проводився випуск облігацій – будівництво сонячної фотоелектричної станції у Бориспільському районі Київської області, не реалізовується. Більше того, на земельні ділянки, що передані емітентами в іпотеку банку, накладено арешт Шевченківським районним судом м. Києва з метою забезпечення доказів у кримінальному провадженні. Наразі банк не може задовольнити свої вимоги за договорами іпотеки та звернути стягнення на земельні ділянки в рахунок погашення заборгованості емітентів.

Таким чином, в активах ПАТ КБ «Хрещатик» знаходяться неліквідні та незабезпечені цінні папери (облігації) на суму понад 2 млрд грн. Емітенти зазначених цінних паперів не мають власних активів для погашення зобов’язань перед банком, а ймовірно, були створені з метою контролю інсайдерами за грошовими потоками та приховування операцій з виведення коштів банку. Тому погашення облігацій у повному обсязі є дуже сумнівним.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *