Антикорупціонери: НАЗК має дослідити майно 375 офшорів, що були оприлюднені Народним НАЗК

115 українських чиновників задекларували 375 офшорних компаній у 41 країні, але майно цих компаній не задекларовано.

Про це йдеться в сюжеті DW з посиланням на дані ініціативи ‘Народне НАЗК’.

Виконавчий директор ‘Центру протидії корупції’ Дар’я Каленюк вважає, що Національне агентство з питань запобігання корупції має провести 375 розслідувань, щоб з’ясувати, чи володіють ці компанії майном за кордоном, чи вони – лише ‘поштові скриньки’.

Але в НАЗК не бачать для цього підстав, адже в законі чітко не прописано, що декларанти мають вносити в реєстр майно своїх фірм.

Координатор коаліції ‘Декларації під контролем’ Олександра Дрік вважає, що це може призвести до приховання майна за юридичними особами та уникнення відповідальності чиновниками.

Нагадаємо, що раніше Народне НАЗК оприлюднило інформацію про власників 375 офшорів у 41 країні світу, та склало рейтинг власників. Відкриває п’ятірку лідерів за кількістю офшорів голова депутатської групи «Партія Відродження» Хомутиннік Віталій Юрійович. Він має у власності 9 компаній, що зареєстровані за кордоном.  Із результатом у 13 компаній його випереджає заступник голови депутатської групи «Воля народу» Івахів Степан Петрович. Третє місце розділили троє: член депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Єфімов Максим Вікторович, а також  члени депутатської групи «Воля народу» Фурсін Іван Геннадійович та Фельдман Олександр Борисович. У кожного з них по 22 компанії в офшорах. Депутат від «Опозиційного блоку» Новинський Вадим Владиславович дійшов до кругленької цифри   – в нього задекларовано 30 компаній за кордоном. І лідером у рейтингу стала член партії «Опозиційний блок» та сестра екс-голови Адміністрації Президента України – Льовочкіна Юлія Володимирівна. На її рахунку 45 офшорних компаній.

Раніше вибухнув скандал через приховання президентом Петром Порошенком вілли в Іспанії. Депутат Сергій Лещенко просив НАЗК перевірити декларацію Порошенка з цього приводу.

У березні минулого року Порошенко відпочивав у Іспанії – а віллу там придбав нібито ще до президентства. Але оформлена вона на компанію Feruvita SL.

Також журналісти програми ‘Схеми’ виявили на іспанському узбережжі незадекларовані вілли заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, нардепа Ігоря Кононенка й заступника міністра енергетики Ігоря Діденка.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *